Friluftsgruppe i MosjøenKnut Tverå og Filip Aakervik er to av ressurspersonene i Vefsn kommune som er med på å virkeliggjøre gode tilbud. Sammen driver de en fritidsgruppe. Store deler av året benytter de mulighetene i en aktivitetspark på rundt 2000 mål som Tverå har utviklet.

Friluftsgruppen planlegger på forhånd et tema, dette danner så grunnlag for aktiviteten. De tar utgangspunkt i mulighetene som gis gjennom årstidene.

- Om vinteren holder vi på med feller og fangst. Vi setter opp mårfeller på eiendommen og fellene besøker vi med jevne mellomrom. På turen til fellene studerer vi spor og sportegn. Selv på den kaldeste årstid er det mye liv i naturen, og stjernehimmelen er et vakkert skue en klar vinterkveld. Med en vanlig prismekikkert ser vi kratrene på månen. Astronomi er ikke så vanskelig som mange tror, lær deg et stjernebilde. Ut fra dette finner du lett andre, Karlsvogna i stjernebildet Ursa major (storebjørn) er en god begynnelse forteller Knut Tverå.

En skitur eller en tur på truger i måneskinn er også blant vinteraktivitetene som muliggjøres i aktivitetsparken som ligger i Tverådalen.

- På senvinteren når naturen begynner å våkne til liv, da planlegger vi en overnattingstur ved et fiskevann. Kanskje blir det nystekt ørret eller røye til kvelds. Det er flott å samles rundt kaffebålet og slikke varmen fra bålet forteller Tverå som minner alle om å husk fiskekort og eventuelt tillatelse fra grunneier.

Tverå forteller at på vinteren er det tiden for å sette opp fuglekasser, som de lager selv. I løpet av våren og sommeren skal de med spenning følge utviklingen og se om de får noen leietakere og finne frem til hvem er de. Ungdommene i aktivitetsgruppen lager skjema hvor de kan notere hvilke fugler som har flyttet inn, hva reiret er laget av og lignende.
Friluftsgruppe i Mosjøen - bueskyting
Knut Tverå er engasjert når han forteller om aktivitetene til friluftsgruppa gjennom årets ulike årstider.

- Det er spennende å legge inn besøk til en dam som froskene har lagt egg i. Først blir de til rumpetroll med stort hode og lang hale. Så begynner føttene å vokse frem... og vips så er dammen tom og froskene borte. Men dammen behøver ikke å være tom for insekter, nymfer eller larver. Om en legger opp til aktiviteter ved vann eller vassdrag kan det være lurt å ta med en liten hov og et lite glass med lokk for å studere insekter i. Om en også tar med seg et forstørrelsesglass eller et mikroskop vil en ny verden åpne seg for dere forteller Tverå.

Før fuglene har funnet seg en make er det et yrende liv i naturen. Da forsøker medlemmene i friluftsgruppa å lære seg sangstrofene til noen fugler. De har en fuglebok med i sekken og den erfarer de er til stor hjelp når en skal finne ut hvilken art som sitter på grenen høyt oppe i et tre og synger.

- Vi kan også finne mye rart i naturen som vi kan lage noe av, her kommer fantasien inn. I elver og bekker kan vi finne mange rare steiner, kanskje er det jettegryter her? På et hogstfelt kan vi finne emner til å lage knagger av grener, eller kanskje en vandrestav av litt tykkere trevirke. Når sevjen i selja begynner å stige er det på tide å lage seg en seljefløyte. Våren fører også til at også andre plantene begynner å spire og vi forsøker derfor finne frem til om det er noe vi kan lage av det som vokser og gror? Til sommeren skal friluftsgruppen lage en gapahuk som de planlegger å bruke både sommer og vinter.

- Noe av det viktigste når vi er på tur er å ha på seg skikkelig med klær og fottøy. Blir vi våte eller fryser da blir turen en negativ opplevelse, det vil vi ikke ha. Sekk må alle ha med seg på tur, her ligger det litt ekstra klær som vi kan ta på oss når vi kommer frem. Kopp, kniv, toalettpapir, kikkert litt mat eller sjokolade er også noe som er lurt å ha i sekken. Når det er lov og forsvarlig kan vi også ta med noen vedskiver for å lage bål. Vi ledere har alltid med førstehjelpsutstyr i tilfelle noe skulle skje forteller den naturglade støttekontakten.

Friluftsgruppen disponerer mye utstyr. De kan ved behov ta med seg bl.a. stjernekikkerter, fiskestenger, kikkerter, kano, rafteflåte, raftekano, flere mikroskop, lavvoer og telt, grillhus, hytte, køte, luftgevær, laseskyting, pil og bue, armbrøst*, spretterter godkjent av politiet, paintball og utstyr til å fange insekter.

Du kan lese mer om aktivitetsparken som friluftsgruppen benytter her.


Av Anders Midtsundstad