Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fri tid for alle 2013

Her kan du lese intervjuer og presentasjoner av forelesere på årets konferanse som ble holdt på Scandic Bergen City.

fargespill

Fargespill

"Hva har du å gi?". Det er spørsmålet barn og unge får, når de vil være med i Fargespill. I mai opptrådte de, nærmere 80 barn og unge fra 30 ulike land med dans og sang for utsolgte hus på Festspillene i Bergen. Siden starten i 2003 har over 100.000 sett Fargespills seks ulike forestillinger, og nå har ideen fått avleggere i andre norske byer.

i_kinunda

Møte med merkelige Norge

Irene Kinunda kunne nylig glede seg over å bli norsk statsborger. Men det har tatt tid å forstå de rare skikkene i Norge, og alt det underlige som nordmenn har fore. For eksempel: Hvorfor streve seg opp på en fjelltopp for å spise druer, når man kan spise dem hjemme?

kissow

Alles deltakelse - alles ansvar

Idrettsaktive mennesker med funksjonsnedsettelser er også mer aktive i arbeidsliv- og foreningsliv. Er det idrettens fortjeneste? Både ja og nei: Forskningen viser at aktivitet på et felt gjør det lettere å forsøke seg på et annet, konkluderer den danske forskeren Anne-Merete Kissow.

anette_mattson

Hjelper med å finne gnisten - i fengselet

Siden bokdebuten i 1997, har Annette Mattsson på dette tidspunktet skrevet fem bøker, romaner og novellesamlinger, og arrangert litteraturkvelder. Nå vil Kriminalomsorgen i Bjørgvin fengsel bruke hennes kompetanse til å gi de innsatte et unikt tilbud.

miljeteig

Fridom til å velje fritidsaktivitet

Fridom er eit stort ord, som ikkje må trivialiserast, heller ikkje fritid, sjølv om det er kvardag. Det å få bestemme kva ein vil, heilt på eiga hand eller saman med ein lydhør støttekontakt, det trur eg kan gje den ultimate fridomskjensla. Mindre er det ikkje!

tante_ragna

Helsing til helseministeren

«Tenkja seg te da her set da flotte følk så brenn før å tilretteleggja fritid for andre. Ja e kje da kjekt og fint og kjekt og fint !» Tante Ragna brasa inn med rullatoren midt under konferanseopninga, mest av alt for å sende ei viktig helsing til helseminister Jonas Gahr-Støre, som merkeleg nok ikkje sjølv var tilstades på konferansen.

eli_lea

Digitale forteljingar rett til hjartet

«Utan Rune hadde det vore vanskeleg. For utan hadde eg ikkje kome meg så mykje ut, få sjå folk, snakka med folk, Han har fått meg til å verta litt tryggare. Vi e glad i kverandre. Når ein er glad i nokon, så kan eg nesten føle at eg kan synga og jubla høgt». Med så enkle ord skildrar utviklingshemma Torunn sjølve kjernen i eit godt venskap