Deltakerne i de seks nettverkene legger vekt på at deltakelsen i nettverkene er viktig for å sikre oppmerksomhet rundt støttekontakttjenesten i sin kommune eller bydel i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger.

I løpet av vårens samlinger har nettverkene diskutert hvordan de kan videreføre sitt arbeid som regionale knutepunkt og intiativtakere i sitt distrikt. I alle  nettverkene har en allerede bidratt for å spre kunnskap om satsningen, utvikle informasjonsmateriell og arrangere konferanser. Dette arbeidet ønsker alle nettverkene å videreføre.

På nettverksamlingen til kommunene fra Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland ble det lagt vekt på betydningen av å sikre videreføring av de regionale nettverkene som sikrer kontakt mellom alle kommuner i alle landets fylker. Her er noen tanker rundt dette fra tre av deltakerne i dette nettverket:

- Deltakelsen i det fylkesvise faglige nettverket har for Sarpsborg kommune vært viktig i forhold til utviklingen av tjenesten. Nettverket har gitt kommunen og meg trygghet, inspirasjon, faglig kompetanse og gjennomslagskraft ved endringen av tjenesten. Det er viktig at dette nettverket eksisterer, slik at tjenesten kan styrkes og utvikles videre i vår kommune forteller Geir Nordstrand.

- En av hovedgrunnene til at jeg mener det er viktig å videreføre de nasjonale nettverkene er at det vil sikre videre nasjonalt fokus på den tredelte modellen innenfor støttekontakttjenesten. Gjennom nettverkene kan vi dra gjensidig nytte av hverandres erfaringer på området, og vi får inspirasjon og motivasjon til videre arbeid og utvikling av støttekontakttjenesten i egen bydel/kommune og region forteller Liisa Jensen som arbeider i Stovner bydel.

Elverum kommune er ny kommune i nettverket, og slik reflekterer Borghild Brandvold rundt betydningen av nettverket:
- Dette er den første nettverksamlingen jeg er på. Opplever det som flott å være sammen med mennesker som har så mye kompetanse mot støttekontakttjenesten og ikke minst rom for å diskutere. Skal vi følge med i tiden i arbeid rundt fritid er nettverket helt nødvendig. Tjenesten har blitt alt for gammeldags, nå skjer det da noe framgang som ikke må stoppe opp. Nettverket er en viktig  arena for både utvikling, nytenkning, refleksjon og styrking for arbeidet med fritid. Tenker da spesielt på opplæring og veiledning av støttekontakter, fritidsassistenter, treningskontakter osv. Dette området har vel de flest kommuner som det har vært tilsyn i fått kommentarer på og som dessverre ofte blir venstrehåndsarbeid i den hektiske hverdagen. Deltakelsen i nettverket gir legitimitet og brukes i flere kommuner en min som "brekkstang" i argumentasjon overfor å sikre økt fokus på støttekontakttjenesten. Arbeidet rundt fritid kommer ofte  i 2. rekke. Innen psykisk helse snakker vi ofte om brukere som har 24 timer fritid. På samlingen fikk vi også gjennom brukererfaringer knyttet til bruk av metoden Fritid med Bistand nok en bekreftelse på at veien fra deltakelse i fritidsaktiviteter kan føre til en endret livssituasjon som kan føre til både utdanning og arbeid. Ressursene mot mennesker som har behov for bistand  må sette mer fokus på "det friske i oss" tjenester.

På samlingen deltok flere spennende forelesere, og Katelyn Garbin fra Asker turnforening som vant hele 5 gull i rytmisk gymnastikk i Special Olympic World Summer Games i 2007 hadde en flott oppvisning.

Av Anders Midtsundstad

Viktig møteplas