Høst 2011 005Alle landets kommuner fikk en forespørsel om å delta i regionale nettverk som et ledd i arbeidet med å styrke og videreutvikle sin støttekontakttjeneste i 2007. Alle som søkte fikk bli med, og har kunnet delta med inntil 2 deltakere i et av de seks fylkesvise nettverkene som ble etablert. Oppfølgningen ble sikret gjennom utviklingsprosjektet "Fritid for alle" som Kristiansand kommune har hadde et ansvar for i nært samarbeid med Helsedirektoratet.

I halvparten av nettverkene har det i løpet av våren blitt arrangert nettverksamlinger over to dager, mens det i de øvrige nettverkene har blitt gjennomført dagssamlinger. Bare i et nettverk ble det av ulike årsaker ikke arrangert en samling i løpet av våren. Alle nettverkene vil i løpet av høsten arrangere samlinger. Deltakerne i alle nettverkene har gitt tilbakemeldinger om betydningen av å sikre videreføring av dagens nettverksatsning. Alle de 64 kommunene og bydelene som har deltatt ønsker å videreføre disse for å sikre at en kan opprettholde nettverkene som en møteplass for å sikre erfaringsutveksling.

I en spørreundersøkelse blant nettverkskommunene som ble gjennomført av "Fritid for alle" våren 2011 kommer det frem at det har skjedd en utvikling i nettverkskommunene. På spørsmålet om hvilke hovedløsninger de tilbyr innenfor støttekontakttjenesten idag fordeler svarene seg slik:

Individuell støttekontakt                                                       100%

Deltakelse i en aktivitetsgruppe                                              88%

Et individuelt tilbud i samarbeid med en frivillig organisasjon     50%

I 48% av nettverkskommunene forteller en også at de planlegger å styrke støttekontakttjenesten innenfor en eller flere av de overnevnte hovedløsningene. Dette fordeler seg slik:

Individuell støttekontakt                                                          8%

Deltakelse i en aktivitetsgruppe                                              68%

Et individuelt tilbud i samarbeid med en frivillig organisasjon     72%

Alle nettverkene har en ulønnet nettverkskoordinator som har et hovedansvar for å sikre aktiviteten i nettverkene som nå gjennomføres gjennom at medlemmene i nettverket deler på oppgavene med å bl.a. arrangere samlingene. Koordinatorene har også en viktig oppgave som referansegruppe for nettstedet fritidforalle.no. De møttes nylig i Oslo for å komme med innspill til reorganiseringen av nettstedet som planlegges gjennomført i løpet av vinteren.

Av Anders Midtsundstad