Av Katherine Ferguson, Bergensavisen, 02.12.16

– Bra! Nå klarte du å gå lenge, sier Mia Hellesen (28) til Alexander Tjelle (29) mens han går på hendene bortover de røde, slitne mattene i lokalene til Crossfit Åsane. Begge er kledd i treningstøy og ser ut som to venner som trener sammen.

Alexander Tjelle.jpg
Foto: Magne Turøy/BA

Hjelp ut av ruslivet

FAKTABOKS

Fritid med Bistand er et byomfattende tiltak, med satsing på rehabilitering (R'en i LAR)

LAR (Legemiddelassistert rehabilitering) forvaltes av Helse Bergen, avdeling for rusmedisin. Helse Bergen har ansvaret for medisinutdelingen i LAR.

For å komme inn i tiltaket Fritid med Bistand, må en ha et vedtak fra NAV.

Følg FRITID MED BISTAND på Facebook: https://www.facebook.com/FritidmedBistand/

Men Mia er fritidskoordinator i Nav-tilbudet «Fritid med bistand» (se faktaboks). – Vi loser personer med rusrelaterte problemer inn i vanlige fritidsaktiviteter og nye miljøer. Det er deltakernes egne drømmer og ønsker som er utgangspunktet, forteller hun. Alexander er en av fire tidligere rusavhengige hun følger opp én til én gjennom tiltaket.

– Jeg begynte å ruse meg på alkohol og amfetamin i 18-årsalderen. Etter et syv måneder langt behandlingsopphold i Nord-Norge, kom jeg tilbake til Bergen for et års tid siden. Jeg skled litt ut med en gang, og tenkte at jeg måtte gjøre noe for å ikke falle utpå, forteller han. Han hadde lyst til å begynne å trene og søkte om plass i «Fritid med bistand». – Jeg var nysgjerrig på crossfit. Tilfeldigvis er Mia ikke bare ansatt i Nav, men også i Norgestoppen innen crossfit, sier Alexander fornøyd.

Et nytt liv

Det siste året har Alexander trent sammen med Mia to ganger i uken på crossfitsenteret i Åsane. – Jeg trener på egen hånd i tillegg. Løper, går i Stoltzen, tar armhevinger og pullups, så det blir trening fem-seks dager i uken, sier han. – Alexander er utrolig flink til å møte på treningene, tilføyer Mia. Han løfter seg opp i ringer, klatrer i tau, løfter 80 kilo i markløft og 40 kilo over hodet mens BA er der. – I går satte jeg ny pers i markløft – 150 kilo, sier han stolt. Vekten har rast fra 120 kilo til 84. Men aller viktigst: Han opplever mestring. – Treningen og det sosiale miljøet her betyr utrolig mye. Det hjelper meg å bryte barrierer. Jeg har i aller høyeste grad fått et nytt liv, og har fått til ting jeg aldri hadde trodd var mulig for et år siden, sier 29-åringen smilende

Jobb på ønskelisten

Fagbrev i sveising og førerkort er i boks. Han har fått en egen leilighet. Nå står en jobb øverst på ønskelisten. – Jeg søker på jobber og har troen på at det ordner seg før eller senere, sier han smilende.
Alexander er ikke alene om å oppleve mestring og livsglede gjennom «Fritid med bistand», sier Mia Hellesen. – For noen av deltakerne i tiltaket er aktivitetene med oss det eneste faste holdepunktet i hverdagen utenom legetimer og møter med Nav. Hun forteller at de som er med i tiltaket selv bestemmer hvilke type aktiviteter de vil være med på. – Vi hjelper dem å kartlegge og å finne tilbud som passer for dem. Det kan være alt fra datakurs til trening, forklarer Mia.

Alexander Tjelle har brent de fleste broene til sitt gamle nettverk. Nå bygger han opp både kroppen og et nytt nettverk. – Jeg har et normalt liv i mine øyne nå og har nådd mange mål. Til andre som sliter med rus vil jeg si: Ikke vær redd for å be om hjelp!

Les mer

Om metoden Fritid med Bistand