June Iversen og Jorunn Lervik arbeider begge hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag. På  Jorunn Lervik og June Iversensamlingen presenterte Iversen en redegjørelse som synliggjør konsekvensene knyttet til de nye avklaringene som får konsekvenser for hvordan kommunene kan organisere sin støttekontakttjeneste. Hun tok i sin presentasjon utgangspunkt i rundskriv nr. 1. 5/2007.

June Iversen la videre i sin presentasjon også vekt på at lovbestemmelsene er de samme, og la i sin presentasjon vekt på at en etter lov om sosiale tjenester har en plikt til å rådføre seg med den som får innvilget et vedtak (§ 8-4). Videre legger den samme loven vekt på at en skal samarbeide med andre deler av forvaltningen (§ 3-2) og en bør samarbeide med frivillige organisasjoner (§ 3-3).

Jorunn Lervik arbeider som folkehelsekoordinator. Hun la i sitt foredrag vekt på betydningen av viktigheten av å samarbeide med frivillige organisasjoner.
- Jeg har lært veldig mye i mitt arbeid som folkehelsekoordinator av samarbeidet med frivillige organisasjoner og lag fortalte Lervik. Hun fremhevet i den sammenheng at det er er store ressurser som kommunene bør sikre et bedre samarbeid overfor.

Lervik presenterte videre hovedstrategiene i folkehelsepolitikken som bygger på målene i St. meld. nr. 16 (2002-2003). Hun fokuserte i den sammenheng på følgende fire punkter som er viktig å arbeide etter i folkehelsearbeidet:

  1. Legge til rette for sunne livsstilsvalg.
  2. Bygge brede allianser og sterkere infrastruktur for folkehelse.
  3. Mer forebyggende arbeid
  4. Tiltak basert på erfaringer ogkunnskap

Hun avsluttet sin presentasjon med å legge vekt på at en både innenfor folkehelsearbeid og i arbeid knyttet til å organisere støttekontakttjenesten i kommunene må ta ansvar for å trekke frivillige organisasjoner og lag med i å utvikle treffsikre og brukervennlige tjenester. I dette arbeidet la hun også vekt på betydningen av å arbeide aktivt med individuelle planer som et verktøy i arbeid overfor enkeltpersoner.

Gode prosjekter og tiltak. Lars Ingdal
På samlingen ble det lagt vekt på å få presentert eksempler på de gode løsningene i regionen knyttet til feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse.

Trondheim kommune tok for 3 år siden kontakt med Trondheim jeger og fisk etter at de kartla at det var mange ungdom som hadde lyst til å bli med i en gruppe som hadde fokus på slike aktiviteter. Lars Ingdal er et sentralt medlem i lokallaget som i dag er ansatt som fritidsassistent. Han var med å startet den første gruppen på fire ungdom som fikk et tilbud om jakt, fiske og friluftsliv. Grunnet stort ønske fra flere har det blitt etablert to grupper til. Ungdommene får her muligheter til å delta på ulike former av jakt, fisking og ikke minst bli kjent med naturen på ulike måter. Gjennom kurs i bl.a. fluebinding og ulike jakttyper sikres de også kunnskap som gir opplevelse av økt mestring.

Marit Haugenes er prosjektleder for prosjektet ”Lettere om jeg er aktiv”. Dette er et spennende samarbeidsprosjekt mellom NFU, Høyskolen i Nord-Trøndelag og kommuner i Nord-Trøndelag. Mer informasjon om dette nettstedet kan du lese her.

Elin Svendahl fra Sør-Trøndelag idrettskrets og Vigdis Reese Hanssen fra Tilrettelagt fritid i Trondheim kommune presenterte sine erfaringer knyttet til bruk av treningskompis som er utviklet med inspirasjon fra konseptet treningskontakt som er utviklet i Helse Førde.

Helge Gudmundsen presententerte sine erfaringer som trener for Flatås Lions. Et lag som består av 18 spillere som har det felles at de er opptatt av fotball. Med stort engasjement delte han sine erfaringer som trener over 13 år for dette laget som bygger på en grunnholdning om Helge Gudmundsenat idrett er en arena hvor alle kan og bør få mulighet til å bli inkludert.

Flatåsen idrettslag er en breddeidrettsklubb. I 1996 fikk de en forespørsel om å starte et fotballlag for utviklingshemmede. Gudmundsen var leder i klubben og tok utfordringen.
- Jeg måtte bli kjent med menneskene bak diagnosen. En inkluderende idrett innebærer at vi må møte alle med en tanke om at personen alltid er viktigere enn presentasjonen. Det ble jeg raskt klar over fortalte Gudmundsen.

Gudmundsen fortsatte med å fortelle erfaringene fra treninger og kamper. Samlet synliggjør disse erfaringene en fotballfilosofi eller grunnleggende tanker som er relevante for alle som bl.a. har ansvar for å organisere lag og foreninger for mennesker med og uten en nedsatt funksjonsevne.
- Alle kan utvikle seg. Da er det viktig i utviklingen av spillerene å kunne skape realistiske delmål. Samtidig er det viktig som trener å være opptatt av at alle kan ikke alt, men bidra til å sikre målsetningen ”sammen er vi gode”. Mer informasjon om fotballlaget kan du lese på deres hjemmeside http://lions.flatas.no/ eller i boken Gull verdt.

Viktig møteplass.
Flere av deltakerne i nettverket kunne fortelle at de siden forrige nettverksamling har gjort nye grep som bidrar til å styrke og videreutvikle støttekontakttjenesten med bakgrunn i tips fra andre kommuner og presentasjoner på samlingene i nettverket.

Av Anders Midtsundstad