Truger April 13

Landslaget fra Gjøvik hadde kvalifisert seg til finalen i 4x100 meter truger. Dette ble som forventet et rotterace. Kjesti Kålås tok startsetappen og gjennomførte en god etappe før hun overleverte stafettpinnen til Henrik Jostad. Både han og Maria Solbu Danielsen leverte solide etapper, før ankermann Pål Andes Danielsen stormet i mål som fjerdemann. Men det var lite som skilte de fire første lagene. Han var bare 0,2 sekunder bak bronsevinneren og to sekunder fra å ta sølvmedalje.

Henrik Jostad fikk forøvrig internasjonal oppmerksomhet under lekene i Sør-Korea. Han har hatt en flott framgang og har her funnet en idrett han mestrer og får god treningseffekt av.

Fritidskonsulent Siri Syvrud i Gjøvik kommune var med i lagledergruppa,og kommer nå til å følge opp dette med faste treninger og mer bevisstgjøring rundt kosthold.

- Truger er en aktivitet som gir stor fysisk effekt, uavhengig av fysisk form når man starter treningen. På grunn av balansen er det ingen av trugeløperen som går på ski, men truger har de ingen problemer med å mestre, sier hun.

Tilsammen var det 67 land som stilte med utøvere i trugekonkurransene.

- Med fire medaljer og to fjerdeplasser fordelt på fem utøvere, må vi si oss god fornøyde. Nå har flere kommuner ytret ønske om å få opplæring i hva vi på Gjøvik har gjort med sine utøvere, legger hun til.

Syvrud kan hun fortelle om en fantasisk opplevelse for alle involverte.

- Vi har opplevd såååå mye, også utenom det sportslige. Tre dager på Host Town som foregikk i Poenix ski senter som lignet på Trysil her i Norge. Det er forøvrig ganske historisk det vi har vært med på. Det er ingen fra Norge som tidligere har vært med på å få OL-medalje på truger!

Gjøvik kommune har satset på truger som en fysisk aktivitet for utviklingshemmede, og at de legger stor vekt på gi også mennesker med utviklingshemninger gode fritidstilbud. Sammen med kommunene Asker, Drammen og Bydel Gamle Oslo deltar de også i prosjektet "Aktive muligheter" hvor målet er å gi fritidstilbud til utviklingshemmede med utgangspunkt i bruk av metoden Fritid med Bistand.

- Gjøvik har vært en foregangskommune ved å sette igang et slikt treningstilbud til denne gruppen, men vi kan og må gjøre enda mer for å få med flere. Det er kjempeviktig for utviklingshemmede å drive med en fysisk aktivietet mener Siri Syvrud.

Gjøvikløperne deltok også på Madshus Ski Festival på Øverbø i Gjøvik i februar og i regi av Special Olympics Norge skal de delta på et arrangement på Fagernes senere i år. Landslagsledelsen som består av Siri Syvrud fra Gjøvik kommune, Stian Roterud fra Raufoss/Oslo og Hans-Ole Homelien fra Flesberg i Buskerud oppfordrer alle som kjenner noen som er utviklingshemmede om å starte opp med truger. De mener at dette er en aktivitet som gir stor fysisk effekt uavhengig av fysisk form. En skal ha veldig dårlig balanse for å ikke kunne trene med truger erfarer Siri Syvrud.

Ta gjerne kontakt med Siri Syvrud i Gjøvik kommune om du ønsker mer informasjon om bruk av truger som er en strålende aktivitet å tilby som en aktivitet innenfor støttekontakttjenesten.

Siri kan kontaktes på epost siri.syvrud@gjovik.kommune,no, telefon 611 89 826 eller mobil 901 10 241.

Av Anders Midtsundstad