Kristiansand
Nettverkene står sentralt i den nasjonale satsningen knyttet til fagfeltet ”Støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse”.  Både under og mellom samlingene gis kommunene muligheter til å diskutere og finne frem til gode løsninger på utfordringer knyttet til tjenestetilbudet støttekontakt.. En sentral utfordring for kommunene er å utforme et fritidstilbud basert på det enkelte menneskes ønsker, behov forutsetninger og kanskje drømmer. 
 

Diskuterte mange utfordringer.

I nettverket med kommuner fra Rogaland, Aust- og Vest-Agder deltar Stavanger, Sandnes, Time, Klepp, Flekkefjord, Grimstad, Lillesand og Kristiansand. Utfordringer knyttet til rekruttering, opplæring og veiledning av støttekontakter var sentrale temaer som ble diskutert på samlingen. Et annet tema som fikk mye oppmerksomhet var hvordan en kan sikre bedre organisering av tjenestetilbudet støttekontakt i kommunene.

 
Nasjonalt tilsyn.

Rådgiver Håkon Kiledal som arbeider hos Fylkesmannen i Vest-Agder var en av foredragsholderne. Han presenterte funn fra det nasjonale tilsynet knyttet til tjenestene avlastning og støttekontakt i 2007. Tilsynet ble gjennomført i 66 kommuner. 3 av 4 av disse kommunene fikk avvik og/ eller merknader knyttet til støttekontakttjenesten. Utfordringene som det nasjonale tilsynet synliggjør i flere Håkon Kiledalkommuner oppsummerte Kiledal slik:

 
  • Det gis mangelfull informasjon om støttekontakttjenester.

  • Sikrer ikke informasjon til eldre om støttekontakttjenesteordningen.

  • Tjenesten gis etter gitt standard, og ikke etter individuell vurderinger.
     
  • Det mangler rutiner for evaluering av tjenesten.  
     
  • Saksbehandlingen foregår muntlig og med mangelfull dokumentasjon.
     
  • Vedtak om støttekontakt blir ikke iverksatt hovedsakelig grunnet problemer med rekruttering.
     
  • Det blir ikke vurdert og iverksatt midlertidige tiltak. 
     
  • Manglende rutiner og praksis som sikrer jevnlig oppfølging og opplæring av støttekontakter.
     
  • Har ikke rutiner for rapportering og kommunikasjon med støttekontakter.

Under nettverksamlingen i Kristiansand ble flere av disse utfordringene diskutert. Gjennom erfaringsutveksling og samarbeid over kommunegrenser er medlemmene i dette nettverket opptatt av å videreutvikle tjenesten.

Av Anders Midtsundstad