Det deltar 50 kommuner i 6 fylkesvise faglige nettverkene som er etablert som en del av den nasjonale satsningen knyttet til feltet ”Støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse. Tre av deltakerne i det nordligste nettverket er Lillian Sørem fra Tromsø, Steinar Andersen fra Bodø og Anita Romsdal fra Alta som nylig var samlet to hektiske dager på nettverkets andre samling i Tromsø.
 
Lillian, Steinar og Anita
De er opptatt av at deltakelsen i nettverket er viktig i arbeidet med å stimulere til å videreutvikle støttekontakttjenesten i sine kommuner.
De vektlegger dette slik:
 
  • Gjennom nettverket får vi i Bodø kommune mulighet til å få nye impulser til å videreutvikle tjenesten støttekontakt. Vi har mange ideer om fremtiden til tjenesten. Gjennom nettverket kan vi diskutere disse og få viktige tilbakemeldinger. Vår kommune har relativt god dekning av individuelle støttekontakter, men vi har andre utfordringer som må løses. I nettverket kan vi hente ideer fra andre som kan videreutvikles og tilpasses vår praksishverdag forteller Steinar Andersen som arbeider i Bodø kommune.
     
  • Støttekontakttjenesten for utviklingshemmede, fysiske funksjonshemninger og andre mennesker med sammensatte behov blir om ikke så lenge flyttet til enheten kultur og idrett slik at utførerbiten vil bli gitt ved Alfheim aktivitetshus. Vi lager i denne sammenheng et utviklingsprosjekt ”Gode ledsager- og støttekontakttjenester for aktivitet, deltagelse og opplevelse” som skal gå over tre år. Prosjektet skal være utviklingsorientert og prøve ut nye former. Vi ser behov for en fornying av støttekontakttjenesten. Gjennom å benytte metoder som Fritid med bistand og treningskontakter vil en kunne gi tilbud som sikrer flere valgmuligheter. Siden dette også i mange tilfeller blir rimeligere løsninger for kommunen blir det flere penger som igjen kan brukes på meningsfylte fritidstilbud. Utfordringene er å få kvalitetsikret og dermed kunne videreutvikle tjenesten slik at den gir våre brukere det de har krav på. En meningsfylt tilværelse sammen med andre. Erfaringsutvekslingen med andre kommuner er nyttig i den sammenheng forteller Lillian Sørem. 

  • Nettverket rundt den nasjonale satsningen har først og fremst vært med å skape en holdningsendring hos oss som konsulenter og saksbehandlere for støttekontakttjenesten. Vedtakene har blitt grundigere og mer kreative, og vi tør tenke annerledes. Vi har et større fokus på brukerne,og er mer opptatt av hva den enkelte ønsker. På denne måten blir vi jo også mer kjent med de som får innvilget et vedtak om støttekontakt. Det har også blitt et økt fokus på at fritiden er viktig, og at den skal være meningsfull og nyttig for den enkelte. Brukerne skal oppleve mestring. Når vi også utifra den enkelte sine ønsker og behov får til kreative løsninger, opplever vi positivitet og glede hos oss selv, brukere og dennes nærpersoner Det er motiverende og givende å jobbe alternativt i tråd med anbefalingene som Helsedirektoratet bl.a peker på i hefte Sammen med andre forteller Anita Romsdal som arbeider i Alta kommune. 

Nettverket hadde også invitert flere personer som presenterte sine erfaringer. De har også startet et viktig arbeid med å lage en handlingsplan for det videre arbeidet knyttet til nettverksarbeidet fremover. 

Av Anders Midtsundstad