Målsetningen med å etablere 6 fylkesvise faglige nettverk, som et ledd i den nasjonale satsningen knyttet til fagfeltet ”Støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse, var å sikre Regionale knutepunkt.kommuner og bydeler en møteplass i en prosess knyttet til å styrke og videreutvikle sin støttekontakttjeneste. 9 av landets 10 mest folkerike kommuner er representert i denne satsningen som startet i 2008. Oslo og Bergen er blant disse kommunene, og de er representert med 3 bydeler hver.

I nettverkskommunene bor en stor andel av befolkningen i Norge. 19 av landets 25 mest folkerike kommunene deltar. Blant de øvrige 36 kommunene finner vi også mange små og mellomstore kommuner.

I alle nettverkene har det blitt tatt initiativ til ulike aktiviteter utenom de faste samlingene. Flere kommuner har etablert samarbeid knyttet til bl.a. å arrangere kurs for oppdragstakere, bruk av aktivitetsgrupper, utvikling av materiell og gjennomføring av arbeidsseminarer. I løpet av høstens samlinger har en i flere av nettverkene startet ulike former for samarbeid og sett nærmere på muligheten for å sette i gang ulike samarbeidsprosjekter på tvers av kommune og  nettverksgrensene.

I løpet av 2010 vil nettverkene driftes videre med egne nettverkskoordinatorer.


Nye kommuner og bydeler i nettverkene.

I løpet av 2009 har tre av de fylkesvise faglige nettverkene blitt utvidet for å sikre at alle nettverkene består av minst 8 kommuner/ bydeler.
Siri Wik og Karina Ingebretsen
Sør-Varanger kommune i Finnmark er en av de nye kommunene som fikk tilbud om å delta i det nordligste nettverket denne høsten. Siri Wiik og Karina Ingebrigtsen deltok på høstens nettverksamling. De forteller at det var med glede og stor motivasjon kommunen takket ja til å delta i det fylkesvise faglige nettverket med kommuner fra Finnmark, Troms og Nordland.

- Dette ser vi på som en stor utviklingsmulighet. I nettverket treffer vi andre som jobber i samme situasjon som oss, og en møter både forståelse og aksept for den jobben vi gjør i hverdagen forteller Wiik.

Begge opplevde det som positivt å treffe andre som også er opptatt av å videreutvikle
støttekontakttjenesten.

- Nettverket er en god arena for å utveksle erfaringer og kunnskap. Å knytte kontakter med andre kommuner i og utenfor fylket gir oss en stor mulighet for utvikling og samarbeid med andre kommuner. Terskelen for å ta kontakt, be om råd eller veiledning blir mindre. Samarbeidet gir oss økt kunnskap, inspirasjon og motivasjon til å fortsette å videreutvikle oss forteller Ingebrigtsen.

Wiik og Ingebrigtsen opplever det videre som betydningsfullt å være to fra samme kommune. Det har gjort det lettere å jobbe videre etter endt samling. Sør-Varanger kommune er nå i startfasen av et nytt arbeid der støttekontakttjenesten vil være i fokus. Målet er å videreutvikle og styrke vår tjeneste best mulig forteller de nye deltakerne i det nordligste nettverket.

Bydelene Åsane og Fana i Bergen er sammen med Førde, Molde, Ålesund og Nordreisa de andre nye kommunene i tre av nettverkene som har blitt utvidet i løpet av 2009.

 

Av Anders Midtsundstad