Koordinatorene for de seks nettverkene var for en tid tilbake samlet i Drammen for å diskutere hvordan en kan sikre en videreføring av nettverksatsningene fra 2011. I alle nettverkene opplever deltakerne at det er viktig å sikre en videreføring av dette arbeidet som de opplever har vært viktig, både for å styrke og videreutvikle arbeidet med å sikre fritidstilbud for mennesker med ulike bistandsbehov.Nettverksatsningen

Oppsummeringen under samlingen synliggjør at det er viktig med noen som har et overordnet ansvar for å beholde fokus på arbeidet med å styrke og videreutvikle fagfeltet "Støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse", i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger. Flere av deltakerne i nettverkene fremholder også at det nye "Fritid for alle - perspektivet" tar tid å etablere.

Terese Mellemstrand arbeider i Sandnes kommune og er koordinator for nettverket med kommuner fra Agder og Rogaland. Hun beskriver dette slik:
- Satsningen har hatt uvurderlig betydning i forhold til støttekontakttjenesten. Nettverkene gjør det mulig for oss som deltar, til å dele informasjon og gode tips med hverandre. Vi får informasjon om hvordan andre driver støttekontakttjenesten, slik at vi kan styrke den i vår egen kommune. Nettverkene har blitt en arena som bidrar til å gi trygghet i det arbeidet vi skal utføre. De ulike kommunene driver tjenesten ulikt, men likevel er det nyttig å snakke med andre om dette. De aller fleste av oss som deltar i nettverkene jobber alene med dette i kommunen, og derfor er det veldig nyttig å prate med andre som vet hva vi jobber med. Gjennom deltakelse på nettverksamlingene har vi blitt kjent. Det gjør det lettere å ta kontakt med hverandre mellom samlingene. Samlingene gir oss også et lite pusterom i hverdagen, og en gnist til å stå på videre når vi kommer hjem. Vi får påfyll av å snakke og lar oss inspirere av andre. Ting nytter - men det kan ofte ta litt tid avslutter Mellemstrand.

Alle koordinatorene formidlet tanker om hvordan deres nettverk ønsker å videreutvikle seg med bakgrunn i det som hadde kommet frem når tema ble diskutert på vårens samlinger. I alle nettverkene var det enighet om at satsning som bør videreføres, men mange av nettverksdeltakerne uttrykt bekymring for om dette ville kunne sikres om kommunene alene får ansvar for å drifte og følge opp nettverket.

Veien videre for nettverksatsningen.
I samtalene rundt videreføring av nettverkene ble nettverkene sin rolle som regionale knutepunkt drøftet. Alle nettverkene er opptatt av å kunne bidra til en videreutvikling av fagfeltet, også i kommuner og bydeler som i dag ikke er med i nettverkene. I evalueringen av satsningen Fritid for alle som ble gjennomført av Synovate høsten 2009, ble nettverksatsningen fremhevet som viktig av alle nettverksdeltakerne som ble intervjuet. De mente alle kommuner burde få mulighet til å bli med i slike nettverk. Nettverkskoordinatorene opplever også at det er flere nye kommuner som signaliserer et ønske om å bli med.

Geografiske avstander, størrelsen på nettverkene og hensyn til samarbeidspartnere er temaer som har blitt diskutert i nettverkene med tanke på inndelingen av nettverkene i fremtiden. Det har blitt drøftet fordeler og ulemper knyttet til å tenke for eksempel etablering av egne fylkesvise nettverk for kommuner i de tre nordligste fylkene. I andre nettverk legges det vekt på at en trenger både nettverk på fylkesplan og de fylkesvise nettverkene som overordnede nettverk. Det er i denne sammenheng vært å merke seg at kommuner og bydeler som deltar i nettverket fra flere fylker også står sentralt i arbeidet med å etablere nettverkene i sine fylker.

I mange kommuner opplever en at nettverksatsningen har vært viktig i arbeidet med å styrke og videreutvikle arbeidet Lena Martinsson som arbeider i Drammen kommune og er koordinator for nettverket med kommuner i Buskerud, Vestfold og Telemark. Hun uttrykker dette slik:
- Vi ønsker å fortsette det gode arbeid som knutepunktet Fritid for Alle startet. Samlingene er viktige som inspirasjonskilde både faglig og sosialt. Fokus må fortsatt ligge på de gode løsningene innenfor den tredelte løsningen. Ser for meg at nettverkene i større grad kan brukes for å gi felles problemstillinger et løft, være en pådriver opp imot bl.a. nasjonale myndigheter og praksisfeltet. Satsingen har generert så mye positivitet til de som arbeider med tjenesten og også til våre brukere. Vi i nettverkene er nå langt tryggere og kanskje vi nå er modne for å sikre at de gode metoder/modeller virkelig blir implementert i den enkelte kommune. Avsluttes satsningen frykter jeg at nettverket forsvinner. Jeg mener vi trenger mer tid og det må foreligge langt mer faste rammer for at kommunene kan overta nettverkene, avslutter Martinsson.

Høstens nettverksamlinger arrangeres i alle nettverkene i løpet av november og her vil arbeidet med å videreføre nettverkene være et sentralt tema.

Evalueringen Synovate har gjennomført på oppdrag fra Helsedirektoratet som det her vises til kan du lese her.

Av Anders Midtsundstad