Frode forteller at de har etablert en fritidsaktivitet i lokalene på Skansen i Trondheim. Bygget er nyrenovert, og er blitt et hus for ulike aktiviteter i regi av Tilrettelagt fritid under Kulturenheten i Trondheim kommune. Stedet ligger i maritimt miljø i en vakker park ved fjorden.

Hver torsdag klokken 16:00 samles en liten gruppe voksne som møtes til "Mat og Prat". Det er ikke et matkurs, men er det allikevel. Vi går gjennom grunnleggende matlaging og forsøker å skifte tema hver uke, eventuellt bygge videre på et tema  fra foregående uke. Her er det ikke snakk om å sette en ferdigpizza i ovnen eller steke seg en hamburger fra frossen tilstand. Alt skal tilberedes fra grunnen av. Og det trenger ikke ta mer tid enn når en benytter halvfabrikata eller ferdigprodukter. Ettersom vi lager all mat fra grunnen av, får vi mye fin varekunnskap, og vi lærer å kjenne de "riktige" smakene. Maten blir også sunn.

Selv en oksehalesuppe lar seg ferdigstille på 3 timer, hvis vi er effektive og får i gang kokingen uten nøling. En blomkålsuppe tilbereder vi på godt under en time. Ett prosjekt en ettermiddag trenger ikke være mer omfattende enn å lage en blanding av urter eller krydderblanding i morter. Hvis noen har vært og fisket og kommer med fersk fisk fra sjøen, koker vi kraft på avskjær og bein. Kraften kokes ned med grønnsaker og krydder, den siles og jevnes før beinfrie fiskebiter kommer i, og vi har en norsk fiskesuppe på en to tre.

Tilberedning av mat sammen med andre er sosialt. Oppmerksomheten går på råstoffet, og arbeidsoppgaver fordeles. Alle får med seg alle prosessene.

Selv om praten går løst, forsøker vi også der å ikke benytte "ferdigprodukter" i form av vedtatte sannheter og inngrodde holdninger. Det er et uttalt ønske om å gå litt i dybden. Ofte tar vi for oss det aktuelle nyhetsbildet og samfunnsdebatten. Vi kan lese ferske artikler fra gode aviser og reflektere over det som blir skrevet. Tema skifter også her fra uke til uke, hvis det ikke er en sak som trenger videre behandling. Det er også blitt populært å se nærmere på noen fundamentale begreper og undersøke hva disse inneholder. Vi har f. eks. snakket om rettferdighet, normalitet, verdighet, integritet og etikk. Vi kan stille spørsmål vedrørende grunnlaget for normalt samfunnsliv. Er moral bare fordommer? Er det riktig å publisere hemmelige statsdokumenter (WikiLeaks)? Og hva er det som bestemmer hvordan vi arbeider, tenker og forbruker? På denne måten føler også vi at vi tar del i og er med på å vedlikeholde demokratiet som vi har i Norge.

"Mat og prat" er startet opp og tilrettelagt for mennesker med psykiske vansker, som ønsker å treffe andre til en uformell prat, samt lære seg enkel matlaging. Antallet varierer fra 4 til 6-7 deltakere.

Vi som er med på denne aktiviteten, mener at det vi holder på med er oppsiktsvekkende bra!

Trondheim kommune utfordrer med dette Bodø kommune.Blankt kvadrat 5 ganger 5 pixler