Av mange temaer som ble presentert på den siste fylkesvise nettverksamlingen i Trondheim presenterte kommunene i nettverket sine erfaringer knyttet til å sikre deltakelse i en aktivitetsgruppe. Her kan du lese eksempler på hvordan kommunene Stjørdal, Kristiansund, Snillfjord og Steinkjer har etablert spennende aktivitetsgrupper innenfor sin støttekontakttjeneste. 

ADHD-klubbenIngunn Strand
I Stjørdal kommune erfarte de at flere og flere barn fikk diagnosen ADHD, og det ble tydelig at mange innenfor denne målgruppen falt utenom vennskap og aktiviteter sammen med andre jevnaldrende på fritiden. Kommunens samarbeidsteam besluttet å starte et tverretatlig prosjekt ved å benytte psykiatrimidler og å omfordele ressusene innenfor enhetene.
- Vi ønsker å få økt kompetanse og kunnskap for å utvikle bedre tilbud knyttet til fritid for barn og unge med ADHD, og gi et gruppetilbud til foreldre. Barne – og avlastningstjenesten og ungdomskontakten fikk ansvar for å utvikle et tilbud knyttet til fritid. Vi erfarte at utfordringene knyttet til fritid ble synlige for mange fra ca 3 klasse. Mange hadde prøvd ulike fritidsaktiviteter uten å føle mestring og tilhørighet. Noen opplever å ha en støttekontakt som av ulike årsaker slutter etter en tid, og det oppleves som et nytt nederlag for flere barn. For å gi et tilbud som kunne sikre sosialt samspill, kontiuitet og mulighet for å få venner startet vi en fritidsklubb for disse barna. Gruppen ledes av en miljøarbeider, og det ansettes støttekontakter etter behov slik at det blir en god voksentetthet. Barna rekrutteres gjennom informasjon på ansvarsgruppemøter og ansatte i ulike enheter. Tilbudet er knyttet til tjenestetilbud støttekontakt i kommunen forteller Ingunn Strand som har ansvar for klubben. 

De møtes på en fast dag annenhver uke i lokalene til et dagsenter som er god egnet med bl.a.egen gymsal, formingsrom og stort uteareal. Gjennom prosjektmidler fra Helse og rehabilitering har de også fått kjøpt nyttig utstyr.
- Våre erfaringer så langt er at ungene trives og at klubben bidrar til å utvide den enkeltes nettverk. Flere av dem setter ord på at det er fint å treffe andre med ADHD. Medlemmene har selv valgt å kalle den ADHD-klubben forteller Ingunn Strand. 

Aktivitetsgruppe i samarbeid med Røde Kors.Kristin Waagebø
Kristiansund manglet mange individuelle støttekontakter til voksne mennesker med psykiske lidelser. Samtidig hadde Røde Kors besøkstjeneste i kommunen mange frivillige som ønsket å bidra.
- Vi arrangerte et møte før sommer i år hvor vi ble enige om å ta kontakt med 10 personer som hadde søkt om støttekontakt hvor vi ga tilbud om å bli med i et nytt gruppetilbud. Målet var å skape et fellesskap og en felles møteplass for mennesker som ikke benyttet de vanlige sosiale arenaene i nærmiljøene. Vi hadde også en målsetning om at dette kunne være med på å skape nettverk mellom medlemmene på andre tidspunkter forteller Kristin Waagbø. 

Kommunen og Røde Kors skrifteliggjorde samarbeidet i en avtale. De startet med treff to kvelder i måneden. Den ene kvelden er det treff med levende musikk, mat og sosialt samvær, mens den andre kvelden er knyttet til treff på ulike plasser. De frivillige i Røde Kors henter og bringer. Ansatte som jobber nært de som har fått tilbudet skal motivere og minne på ved behov. Kommunen betaler over støttekontaktbudsjettet  kostnadene som i dag er ca kr 5000.- pr måned som dekker leie av lokaler, transport, mat og annet.
- Erfaringene så langt er positive. Alle opplever dette så langt som positivt og bra forteller Kristin Waagbø. 

Stjerneklubben.Mildrid Værnes
Snillfjord kommune hadde store utfordringer med å finne aktuelle individuelle støttekontakter til alle som hadde behov for tjenestetilbudet støttekontakt. Løsningen ble en fritidsklubb.
- Vi som har ansvar for støttekontakttjenesten så på muligheten for å starte opp igjen en fritidsklubb som for en tid tilbake ble nedlagt av økonomiske årsaker. De aktuelle ungdommene ble spurt om de ønsket å bli med å starte en ny fritidsklubb sammen. Resultatet var at alle de 7 som fikk forespørselen takket JA. Vi laget et kostnadsoverslag og det ble skrevet en politisk sak som ble vedtatt i kommunestyret forteller Mildrid Værnes. 

Kommunen ansatte i faste stillinger to personer som får ordinær lønn med bakgrunn i sin kompetanse. De har et eget budsjett. Klubben benytter de sammen lokalene som den ordinære fritidsklubben i kommunen. På lik linje med den ungdom ellers betales det også i Stjerneklubben inngangspenger som er med på å delfinansiere ulike aktiviteter som å se på fotaballkamp, kino, teater og lignende. Ungdommene blir videre kjørt til og fra klubben. Den ene veien dekker kommunen, men de selv betaler for den andre. 

Steinkjer Funkis.Åshild Eian
Flere ønsket å lage et tilbud for alle over 15 år som var interessert i fotball, men som av ulike årsaker ikke opplevde at det var noe tilbud til dem gjennom ulike klubber. Gjennom et samarbeid med Steinkjer fotballklubb, FYSAK, støtte- og kontakttjenesten, Røde Kors og Steinkjer videregående skole ble Steinkjer Funkis til.
- Alle de aktive spillerne betaler medlemsavgift til Steinkjer Fotballklubb og er fullverdige medlemmer der. Tilbudet er inkludert som en av mange aktiviteter i klubben. En trener er ansatt av kommunen, mens lagets to andre trenere er elever ved fotballlinjen på Steinkjer videregående skole. Klubben stiller med bane og treningsutstyr. Samarbeidet har gjort det til et veldig godt tilbud forteller Aashild Ramberg. 

Tilbudet er ellers lagt opp slik at en har delt alle inn i to lag ut fra den enkeltes prestasjonsnivå. Dette opplever de er viktig for å kunne sikre et tilpasset tilbud hvor aktiviteten skal tilpasses ferdighetene til den enkelte.   
 

Av Anders Midtsundstad