Prosjektet er er nå ferdig og videreføres som et fast tilbud i samarbeid med Husøy golfklubb, Tønsberg kommune v/Sidebygningen, Vestfold fylkeskommune og brukerorganisasjonen LAR- Nett Vestfold. Tiltaket styres og administreres fra Sidebygningen og Husøy Golfklubb. 


Marte forteller at tiltaket er ment å skulle forebygge tilbakefall og isolasjon av tidligere rusmisbrukere under og etter rehabilitering.
- Målet for deltakerne er at den enkelte skal få en bedre psykisk og fysisk helse. I tillegg ønsker vi at den enkelte skal oppleve mestring og en bedret livskvalitet forteller Tandberg.

I 2005 startet pilotprosjektet hvor deltakerne tok grønt kort. En del av disse er nå ordinære medlemmer i ulike golfklubber, som i blant annet Husøy og Nøtterøy. Pilotprosjektet ga de som deltok en sunn fritidsinteresse i et trygt og godt miljø. Disse er nå resurspersoner i det videre arbeidet med nye Golfgrupper. Gjennom aktiviteten har mange av deltakerne dannet nye og varige nettverk. 

 

 - For å nå våre målsettinger tilbyr vi organiserte treninger en dag i uka av tre timer. Vi har samarbeid med Nøtterøy golfklubbs undervisningsansvarlige (Pro) som er med i komiteen som jobber med tiltaket. Vi tilbyr praktisk trening og tilpasset teoriundervisning til deltakerne. Når den enkelte har deltatt i den obligatoriske undervisningen, vil de kunne spille fritt på Husøy Golfbane hele året. Vi deltar også på konkurranser og sosiale sammenkomster. I tillegg deltar vi på lagkonkurranser i egen klubb hvor vi oppfordrer den enkelte til å stille opp på individuelle turneringer. Mot slutten av året har vi arrangert en treningsleir i utlandet for de som har bidratt med en ekstra innsats blant deltakerne, forteller Tandberg.


"Golf Grønn glede" 

På spørsmål om det er liknende tilbud andre steder i landet forteller Marte at Norges Golfforbund har startet et landsdekkende tilbud kalt Golf Grønn glede. Her bidrar Golfforbundet med noe økonomisk støtte til klubbene, i tillegg hjelper de til med å etablere møteplasser mellom de enkelte deltakerklubbene. 
Marte avslutter med å si at årsaken til at tiltaket på Husøy har blitt en slik suksess er nok i første rekke et veletablert og godt samarbeid mellom offentlige aktører (fylke, kommune, Norges Golfforbund) og frivillige organisasjoner (klubb, interesseorganisasjoner).

Tandberg presenterte dette tiltaket sammen med to av deltakerne fra prosjektet, på den fylksvise faglige nettverksamlingen for kommuner fra fylkene Telemark, Vestfold og Buskerud. Deltakerne kunne fortelle at de gjennom aktivteten Golf har opplevd rus- og livsmestring.

 

Av Anders Midtsundstad