10 kommuner var representert på nettverksamlingen i Fredrikstad. Nettverket møtes jevnlig til samlinger to ganger i året. Temaene på denne samlingen var samhandlingsreformen, nytt lovverk og erfaringsutveksling.

Nettverket oppleves som viktig for kommunene som ønsker å styrke og videreutvikle støttekontakttjenesten. FlertalletGruppebilde av kommunene har vært med helt siden de seks fylkesvise faglige nettverkene ble etablert av Helsedirektoratet som et ledd i arbeidet med å styrke og videreutvikle fagfeltet "Støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse i 2008. Alle nettverkene videreføres nå som selvdrevne nettverk med egne nettverkskoordinatorer.

Målfrid Lie Skinnemoen arbeider i Aktiv fritid i Asker kommune. Hun har vært med i nettverket helt siden starten i 2008. Hun opplever at nettverket er nyttig.

- Nettverket består av ulike kommuner, små og store i størrelse. Vi har alle de samme mål, og det er å gi alle mennesker med funksjonsnedsettelse en meningsfull fritid. Støttekontakttjenesten er organisert på ulike måter, og det er interessant å høre hvordan denne tjenesten utføres fra sted til sted. På nettverksamlingen settes det av tid til en runde hvor hver kommune forteller om nyheter fra sin hverdag, og også utfordringer i jobben. Det å utveksle erfaringer og ideer er nyttig for å tenke litt "nytt" i forhold til om noen aktiviteter kan gjennomføres også i min kommune. Det er også bra å bli informert om lovendringer m.m., og denne gangen var den nye samhandlingsreformen et tema. Det å være på nettverkssamling gjør at man treffer og knytter kontakter med andre, som igjen gjør det enklere å ta kontakt med hverandre også mellom samlingene.

Hanne Kvifte Andresen arbeider som koordinator for støttekontakter og fritidstilbud i Sørum kommune. Her er noen tanker fra hennes etter det første møte med nettverket.

- Det var den første nettverkssamling Sørum deltar på og forventningene mine ble innfridd! I tillegg til å treffe hyggelige mennesker som jobber med de samme utfordringene som meg, lærte jeg masse om andre kommuners gode og dårlige erfaringer. Sørum er i en fase der vi samler inn informasjon og gode ideer fra andre kommuner. Dette skal vi bruke som underlagsmateriale når vi skal ta avgjørelser for hvordan vi ønsker å utvikle tjenesten i vår kommune. Helt konkret ga samlingen meg innspill om hvilke aktivitetsgrupper vi kan starte, hvordan få til et godt samarbeid med tildelingsenheten i kommunen, viktigheten av å samarbeide bredt med for eksempel SLT-koordinator, folkehelsekoordinator, barne- og ungdomskonsulent, lag og foreninger og frivilligsentralen. En slik dag gir en bred oversikt over hva som finnes av aktiviteter i de andre kommunene og hvordan det er organisert. Samlingen ga meg også motivasjon, og jeg gleder meg allerede til neste samling.

Jeanett Weflen arbeider i Fredrikstad kommune hvor de er flere saksbehandlere som "bare" arbeider med å følge opp støttekontakttjenesten. Hun synes også nettverket er nyttig for å møtes og utveksle erfaringer. Hun er opptatt av at nettverket virker inspirerende, og at det nok også er et viktig bidrag til økt oppmerksomhet rundt arbeidsfeltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse som er viktig for at dette kan blir satset mer på.

- Jeg synes det var nyttig og lærerikt å være med på nettverkssamlingen. Det var interessant å høre om hvordan andre kommuner ligger an i forhold til å jobbe med 1:1, grupper og med FmB. Vi i Fredrikstad benytter alle tre metodene, og har spesielt satset på grupper de siste årene. Ellers var det bra å få noe faglig påfyll også. Vi fikk bl.a. tips om hvordan andre kommuner organiserer grupper og kunne dele våre erfaringer. Vi er inne i en fase med omorganisering og ser for oss at det i Fredrikstad vil bli en mer "bestiller - utfører" modell. Det var derfor nyttig å høre hvordan støttekontakttjenesten blir organisert i andre kommuner, i forhold til hvordan det kanskje blir her i fremtiden.  Jeg og en kollega jobber med et mini-prosjekt for tiden, hvor vi har delt arbeidsoppgavene inn i en "saksbehandler"- og en "kobler"- rolle, var dette spesielt nyttig. Foreløpig fungerer ordningen godt, og vi får "koblet" flere brukere til støttekontakter pr måned, enn dersom en saksbehandler hadde hatt både saksbehandler og kobler- rollen. Det er for tidlig å evaluere prosjektet, da vi ikke har holdt på i så mange måneder enda, men jeg håper at dette er en arbeidsmetode man kan benytte seg av fremover, dersom det viser seg at det gir gode resultater. En annen ting vi synes er nyttig er å ha kartleggingssamtalen sammen, slik at vi ikke trenger å innkalle søker til både en samtale med saksbehandler og en samtale med kobler/ utfører. Når vi har kartleggingssamtalene sammen kommer vi raskere frem til en god løsning, vi diskuterer saken, og "kobler" kan ofte allerede ha forslag til en passende støttekontakt.

FredrikstadFredrikstadFredrikstad

Neste nettverksamling for dette nettverket arrangeres 17.oktober i Kongsvinger, og nettverket er åpent for flere kommuner. Ønsker du mer informasjon om det regionale nettverket i ditt distrikt så kan du ta nærmere kontakt med oss så videreformidler vi din henvendelse til rette nettverk. Kontantaktinformasjon finner du her.

Av Anders Midtsundstad