Støttekontakt gruppeNina Karlsen er 51 år og har siden 2013 bodd i egen, kommunal bolig. Fire timer i uka tilbringer hun sammen med sin fritidskontakt - en dame hun ble kjent med den tiden hun bodde i en bolig med bemanning.

Lite nettverk

- Jeg begynte med fritidskontakt allerede i 1993. Det har ikke vært samme person hele tiden. Det er viktig at man finner tonen. Hun som er fritidskontakten min nå har jeg i hatt i snart tre år, og vi har det kjempefint sammen. Fritidskontakten min har hund, som vi har med oss ut på tur. Noen ganger sparer vi opp noen timer, slik at vi kan dra sammen til Sverige eller på fritidskontaktens hytte, sier Nina.

51-åringen fikk fritidskontakt fordi hun hadde et lite nettverk.

- Jeg har ikke så mye familie her jeg bor. Jeg er uføretrygdet og har dermed ingen kolleger som jeg treffer i det daglige. Dessuten hadde jeg problemer med å gå ut og skaffe meg venner, sier hun.

Mange grupper

Hun likte ordningen med fritidskontakt fra første stund.

- Vi dro ut og fant på ting. Gikk turer, gikk på kino, dro på shopping eller var ute og spiste. Det var veldig hyggelig, sier hun.

I 2000 kom Nina Karlsen inn i «Aktiv fritid». Den kommunale tjenesten driver blant annet ferie- og fritidsaktiviteter for personer med funksjonsnedsettelser og psykiske lidelser.

- Det er flere forskjellige aktivitetsgrupper å være med i. Jeg trives veldig godt i friluftsgruppa. Vi møtes hver tredje lørdag for å dra på tur. Det finnes et tilsvarende tilbud om vinteren, men ettersom jeg ikke går på ski, er jeg ikke med på det. Vi har også en «ut og spise»-gruppe, som treffes fire ganger i året, sier hun.

Flere venner

Etter at Nina Karlsen ble med i «Aktiv fritid» har livet hennes tatt en helt ny kurs.

- De som jobber der er fantastiske mennesker. Jeg har fått flere venner og et mye bedre liv. Ja, jeg har fått et nytt liv. Det betyr også mye for meg at jeg nå bor i egen bolig, sier hun.

Nina mener fritidskontakt og «Aktiv fritid» passer for alle som har en psykisk lidelse og har et lite nettverk.

- Jeg er heldig som har så mye som fire timer i uka. Jeg skulle ønske flere fikk sjansen til å få både kommunal bolig og fritidskontakt. Dessverre er det innsparinger hele tiden, sier hun.