Stig Omland.JPGStig Omland

Stig Omland er «forteller» eller undervisningsansvarlig i New Page Norge. Omland kommer fra Rykkinn i Bærum. Han var på ungdomslandslaget i basketball sammen med «høvding» i New Page, Marco Elsafadi. Omland flyttet til Bergen i 2003 for å spille basket og jobbe som «stifinner» i New Page. Han meldte seg opp til et fag på Universitetet for å få studielån til å finansiere arbeidet sitt i New Page. I dag jobber han på mer enn full tid for New Page. I tillegg til å holde foredrag og drive annen pr for New Page, følger han opp tre ungdommer, til sammen 35 timer i uka. New Page er en ideell stiftelse og gir individuell oppfølging til utsatt ungdom som har problematferd. Oppfølgingen skjer på bakgrunn av kontrakter med det kommunale barnevernet. Ungdommene som er med i New Page, får alt fra 10 til 50 timer individuell oppfølging i uka. Barnevernet er New Pages viktigste oppdragsgiver. I tillegg får stiftelsen støtte fra Sparebanken Vest og Trond Mohn. New Page er organisert i flere «stammer» eller avdelinger, og har lokale stammer i Bergen, Stavanger og Oslo i tillegg til den nasjonale stammen. Stiftelsen New Page engasjerer ungdomsarbeidere for å skape positive sosiale endringer hos ungdommer som alt har en kjent problematferd. Det krever et spesielt engasjement og vilje til å være tilgjengelig.

– Å være ungdomsarbeider eller «stifinner» i New Page kan virke som en livsstil, men det er først og fremst en viktig og meningsfull jobb. Vi bruker mye tid til oppfølging av ungdommene, som kan ringe stifinneren når som helst, forteller Stig Omland.

Han startet som stifinner i 2003. Det holder han fremdeles på med, i tillegg er han undervisningsansvarlig eller «forteller» for New Page.

Idealisme og basket

Opprinnelsen til New Page var et samarbeidsprosjekt mellom Magne Espelid i Utekontakten i Bergen og basketballklubben Ulriken Eagels med treneren David Swan og spilleren Marco Elsafadi i spissen.

– I starten var ungdomsarbeidet frivillig og nært knyttet til basketballmiljøet, etter modell fra «Big brother» i USA. I løpet av prosjektperioden lærte Marco mye om individuell oppfølging, og hva som måtte til for at de aktuelle ungdommene kunne få sjanse til å endre atferd, forteller Stig.

Det viste seg at tillit og tilgengelighet i forholdet mellom ungdom og stifinner er en viktig faktor. Jobben i New Page bygger på kunnskap om utsatt ungdom og hvordan de kan hjelpes til å endre seg.

Ros og endring

Ungdommene som får hjelp, har alt en kjent problematferd. Mange er rusmisbrukere, er registrert hos barnevernet og kan ha dommer på rullebladet. Det metodiske grunnlaget i oppfølgingen bygger på metoden «Problem – Solving Skills Training».

– I hovedsak er det sekundært forebyggende arbeid der relasjonene er viktigere enn aktivitetene. Det spesielle er den tette og individuelle oppfølgingen og at vi er tilgjengelige hele døgnet. Vi får betaling fra barnevernet etter avtalte timer med oppfølging for hver ungdom. Alt etter oppdraget kan det være fra 10 til 50 timer i uka. Det kan bli flere timer, men det styrer de ansatte selv, forklarer Stig.

New Page har kontrakter med barnevernet. På landsbasis er det rundt 80 ungdommer som får oppfølging. 40 – 45 personer arbeider i stiftelsen.

Etter hvert som omfanget har økt, har New Page blitt mer profesjonelle. Det er rekruttert fagutdannet personale som gir stifinnerne veiledning.

– Fagfolk synes det er attraktivt å jobbe hos oss. Vi har stor takhøyde og et sterkt eierforhold til det vi gjør. I et miljø av personer med kompetanse fra egen erfaring med å endre atferd og fagutdannende får vi fram våre beste sider, forklarer Stig.

Som storesøsken

Ungdommene som får oppfølging, er gjerne fra 13-14 år og oppover. I gjennomsnitt er stifinnerne omkring 10 år eldre. De fremtrer som veiledere og rollemodeller eller som storesøsken i forhold til dem som får hjelp.Stifinnerne har en aktiv rolle overfor ungdommene, der de underbygger ønsket atferd gjennom ros og belønning hele tiden.

– Vi tilpasser oss ungdommen og sammen definerer vi utfordringene og hvordan ungdommen skal løse dem. I den tette oppfølgingen med samvær og dialog gir vi kontinuerlig forslag til alternative handlinger for å endre og forebygge problematferd. New Page samarbeider også tett med foreldre, skole og ulike frivillige organisasjoner foruten barnevernet, sier Stig.

Rekruttering gjennom nettverk

Den omfattende oppfølgingen styrer også hvordan nye stifinnere blir rekruttert. Noen blir håndplukket gjennom nettverket til de som arbeider i New Page.

– Dette er gjerne mennesker som vi har sett i kontakt med ungdom på en måte som vi liker. Den andre måten man blir stifinner på, er rett og slett gjennom å søke på stillingsannonser vi iblant lyser ut.

I starten styrte aktiviteten som stifinner nesten all tiden til de som tok på seg slike oppgaver. I dag er de fleste som jobber i New Page, profesjonelle ungdomsarbeidere. Lønnsnivået er bra sammenlignet med andre barnevernstiltak. Ufaglærte tjener bedre i New Page enn i stat og kommune.

– Vi legger stor vekt på å følge opp stifinnerne og de andre som jobber i New Page med veiledning og samtaler. Til nå er det svært få som har sluttet. Vi deler en drøm om å være viktige og betydningsfulle for ungdommene vi hjelper, forteller Stig stifinner.

Flest gutter mellom 15 og 18 år

En kartlegging av ungdommene som fikk oppfølging gjennom New Page i 2007 viser at nesten 90 prosent er mellom 15 og 18 år, 75 prosent er gutter og halvparten har innvandrerbakgrunn. Et mindretall av ungdommene bor sammen med mor og far, halvparten bor sammen med mor. Nær en tredjedel av ungdommene har diagnoser som påvirker deres atferd.

De fleste har problemer knyttet til skolen, gjennom konflikter, skulk og lærevansker. To tredjedeler er anmeldt eller domfelt for en eller flere kriminelle handlinger, mest voldkriminalitet. De har høgt alkoholkonsum og mer misbruk av ulovlige rusmidler enn andre. (Kilde: Rapport nr. 1/07, Kartlegging av ungdommer i New Page 2007, Av Tom Irgan)

Stig Omland peker på at det er vanskelig å måle resultatene av oppfølgingen. Men inntrykket, som blir bekreftet i rapporten, er at mange får positive endringer i atferd. Hele 44 prosent av ungdommene har ikke begått nye kriminelle handlinger etter at de har fått oppfølging i New Page, og 20 prosent sier at den tette oppfølgingen er en direkte årsak til det. Andre svarte at oppfølging fra New Page førte til at de reflekterte mer rundt egen atferd og ble mer bevisst. 35 prosent av ungdommene svarte at de hadde sluttet med ett eller flere rusmidler etter at de kom inn i New Page.

I rapporten blir det vist til at dette trolig er litt for høye tall. Men likevel er det positivt i den forstand at ungdommene har forstått farene ved rusbruk og ønsker å markere endring i bruk av rusmidler, mener Stig Omland.

Oddvar Soldal, frilansjournalist