På nettverksamlingen som nylig ble gjennomført i Kristiansand ble det satt av god tid til å drøfte betydningen av nettverket og veien videre. Noe av det som ble diskutert og reflektert rundt fra dette nettverket kan du lese i denne reportasjen. Dette gjengis fordi svært mye av det som her kom frem også er temaer og problemstillinger som har kommet opp i tilsvarende samtaler i de øvrige 5 nettverkene.

Helsedirektoratets fokus på feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse mener deltakerne har vært avgjørende for å sikre en styrkning av støttekontakttjenesten og arbeidet generelt med å tilrettelegge fritid for mennesker som av ulike trenger en bistand. Deltakerne i nettverket mener at det er avgjørende at denne oppmerksomheten fra nasjonale myndigheter blir videreført og at nettverkene sikres videre drift. En av deltakerne uttalte det slik:
- De fleste kommunene sliter med dårlig økonomi, og dette er et felt som ikke blir prioritert. De fleste av oss som jobber i feltet, må stadig presse på for å sikre kvaliteten på tjenesten og jobbe for å bedre forholdene for støttekontaktene. Jeg er redde for at kommunene vil nedprioritere nettverkets betydning og dermed nedlegge nettverket hvis kommunene selv må stå for finansieringen av dette. Kanskje Helsedirektoratet kan ansvarliggjøre kommunene som er med, slik at dette er noe de må prioritere?

Nettverket oppleves som en viktig arena for å kunne videreutvikle seg faglig. Erfaringsutvekslingen på samlingene oppleves som ekstra verdifull siden en her kan lære av hverandre og få innspill som er viktig for å videreutvikle tjenestetilbudet. En av deltakerne formulerte det slik:
- Kommunene i nettverket er ulike i størrelse og organisering, og det er en utfordring. Men det er spennende å høre hvordan andre arbeider og hva andre får til. Vi får dermed nye tips og ideer å prøve ut når vi kommer tilbake  til hverdagen.

Erfaringsutveksling oppleves som viktig, men ønsker som i dag også på senere nettverksamlinger å invitere mennesker som kan fortelle om erfaringer fra ulike prosjekter og tjenestetilbud. På samlingen deltok flere forelesere som presenterte spennende utviklingsarbeid som skjer i nettverkskommunene, men deltakerne fikk også en presentasjon om dagens ungdomsmiljøer og oppvekstmiljøer av Harald Schønning-Lykke og Anett Wessel som jobber i uteteamet i Drammen kommune. En av deltakerne satts også ord på viktigheten av at nettverkene må utvikles lokalt:
- Vi har hele tiden fått en opplevelse av dette nettverk er vårt, og vi har kunnet påvirke innholdet i samlingene. Vi setter opp innholdet ut fra de behov vi har for videreutvikling og nytenkning, men også for å sikre kvaliteten av tjenesten. Det er også en viktig arena å få presentere kommunen og hva en faktisk får til av tjenester. Gode erfaringer og innspill viser at det nytter!

I flere av kommunene opplever en også at arbeidet med å organisere støttekontakttjenesten er et ensomt arbeid. Støttekontaktarbeidet er dessuten en liten del av et stort arbeidsområde for mange av deltagerne. Ofte kan arbeidet bli nedprioritert i en travel hverdag. For noen er derfor de halvårlige samlingene en viktig arena for å kunne diskutere ulike problemstillinger for å dra nytte av hverandres erfaringer. Flere av deltakerne la også vekt på at det er lettere å ta kontakt med hverandre på tvers av kommunegrensene når en har truffet hverandre og blitt kjent med hverandre.

Av Anders Midtsundstad