Gjennom å utveksle erfaringer opplever de enkelte kommunene at de får Hele nettverketmange innspill som er nyttige i deres arbeidet med å videreutvikle støttekontakttjenesten.

Rekruttering, oppfølgning og veiledning av individuelle støttekontakter, treningskontakter og andre oppdragstakere ble synliggjort som områder hvor alle kommunene har utfordringer med å kvalitetsikre tjenestetilbudet. Flere kommuner erfarer at en styrkning av dette arbeidet bidrar til at oppdragstakere opplever en verdsetting av deres arbeid, som igjen fører til at flere oppdragstakere blir lenger i sine oppdrag. 

Det er allerede et godt samarbeid mellom flere av kommunene i nettverket. Deltakelsen i nettverket har styrket fokus på å tenke fellesskapsløsninger. Som eksempel kan nevnes det siste treningskontaktkurset som ble ble arrangert i Stavanger. Her var det med deltakere fra kommunene Time, Klepp, Hå, Sandnes og Stavanger. 
Mange av deltakerne i nettverket peker også på at et godt samarbeid mellom sektorene helse- og sosial, barnevern og ikke minst fritid er et viktig suksesskriterie for å utvikle en god støttekontakttjeneste, som sikrer brukerne valgmuligheter innennfor de tre hovedløsningene som Helsedirektoratet peker på.
 

Hilde Gunn Stangenes, Nina Fredenborg, Anne Karin Braut og Liz Aase er deltakerne i nettverket. De er opptatt av å videreutvikle tilbudet på sine arbeidsplasser i kommunene Kristiansand, Stavanger, Time og Sandnes. Her synliggjør de noen av mulighetene og utfordringene i dette arbeidet.
Hilde Gunn Stangenes, Nina Fredenborg, Anne Karin Braut og Liz Aase
Hilde Gunn Stangenes arbeider i barnevernets tiltaksavdeling i Kristiansand hvor det er opprettet to halve stillinger for saksbehandlere som jobber etter metoden Fritid med Bistand (FmB). Tilbudet blir brukt som et selvstendig tiltak, men det blir også kombinert med bruk av individuell støttekontakt, i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger slik det kommer frem i hefte "Sammen med andre - nye veier til støttekontakttjenesten”.  
- Ved å kombiner disse to tiltakene lykkes vi med å integrere barn og unge som trenger mer hjelp enn det tilretteleggere i klubbene og organisasjonene kan gi. Det bidrar også til å forhindre oss i å "bruke opp" det gode samarbeidet og velvillighet vi har med mange klubber og foreninger, ved å unngå å be om for mye oppfølging for deltakerne. Det er viktig og nødvendig å gi støttekontakten god veiledning, spesielt i begynnelsen av oppdraget. Vi ha erfart at støttekontakten ofte går inn i den tradisjonelle støttekontaktfunksjonen, med aktiviteter sammen med barnet/ungdommen, som kafé, kino.o.l. Veiledningen handler ofte om å tenke integrering, mestringsopplevelser og hjelpe ungdommen med være delaktige sammen med jevnaldrene. I vedtak om FmB hvor det ikke er nødvendig å ha støttekontakt i tillegg, følger vi som FmB-kuratorer deltakerne til aktiviteter mellom to og fem ganger, før de kan gå på egenhånd. Det fører til mye kveldsjobbing, og mer avspasering enn vi greier å realisere. For å forbedre denne arbeidssituasjonen vil vi nå komme med forslag om å benytte oss av en aktivitetskontakt, som kan "ansettes" ved hjelp av enkeltvedtak. Arbeidsoppgavene til aktivitetskontakten blir å følge deltakerne den første tiden, og samarbeide med tilretteleggeren i aktiviteten, for å gjøre integreringen så bra som mulig. FmB-kuratoren vil få veiledningsansvar for aktivitetskontaktene. Denne organiseringen vil redusere kveldsjobbingen for FmB-kuratorene, og bidra til at en kan gi et til flere enn vi gjør i dag forteller Hilde Gunn Stangenes. 

Nina Fredenborg arbeider ved Senter for støttekontakter, besøkshjem og adopsjon i Stavanger kommune. Senteret er blant annet opptatt av å systematisere arbeidet med å rekrutere og tilby kurs for støttkontakter.
-  Denne høsten har vi hatt tre annonser i avisen etter støttekontakter, i tillegg har vi gjennomført ett informasjonsmøte om hva det vil si å være støttekontakt, samt en dag med utdeling av løpesedler og brosjyrer til forbipasserende i byen. Nytt av året er Senterets kino-annonse hvor annonsen ble vist 750 ganger i september måned!! Etter mange års rekrutteringsarbeid har Senteret erfart at den beste rekrutteringsmetoden er å ha jevnlige avisannonser og utdeling av brosjyrer. Vi ser også at det å bruke nye rekrutteringsmetoder er med på å gi annonsene ekstra oppmerksomhet. Senteret er nå i gang med planlegging av vervekampanje, samt planlegging av 4 kurskvelder for nye og gamle støttekontakter til våren 2009 forteller Nina Fredenborg
 

Karin Braut som arbeider i Time kommune har gjennom flere år har synliggjort at en gjennom samarbeid kan styrke og videreutvikle støttekontakttjenesten i kommunene.
- Me på Jæren er stolt av å ha fått treningskontaktordninga ”opp og gå”. Vi har fleire 30-timers kurs for treningskontakter. Dei to siste kursa var Sandnes og Stavanger og med på. Vi jobber godt med å rekruttera og tilsetja treningskontaktar til menneske med psykiske problem. Treningskontaktane driv med fysisk aktivitet i lag med ein brukar. Nokre går inn i ”Aktiv på dagtid” sine treningstibod. Målet er at bruker skal få ei bedre psykisk og fysisk helse og sjølv klare å oppretthalda treninga forteller Anne Karin Braut i Time kommune. 

Liz Aase er ansatt i avdeling fritid i Sandnes kommune. Hennes kommune har gått nye veier gjennom å gi fritidstjenesten ansvar for deler av sin støttekontakttjeneste.
- Avdeling fritid har fritidskontakter og to adskilte tjenester som tilrettelegger fritidstilbud for ulike målgrupper i enhetene Fritid for utviklingshemmede og Fritid psykisk helse. Fra januar 2009 slås dette sammen og blir en tjeneste under navnet Tilretteleagt fritid. Det betyr at vi kan utnytte hverandres kompetanse og at brukerne får flere tilbud å velge mellom. Brukerne kan være mennesker med psykiske lidelser, utviklingshemning eller andre utfordringer som gjør at de har behov for en tilrettelagt fritid. Sandnes kommune deltar i nettverket med en representant fra enhet fritid og en fra enhet Psykisk helse. Gjennom å delta sammen i dette nettverket ser vi nå muligheten for å samarbeide om rekruttering og opplæring av støttekontakter og fritidskontakter på tvers av avdelinger i kommunen forteller Liz Aase i Sandnes kommune. 

Av Anders Midtsundstad