Støttekontaktforum for Jæren har blitt et begrep etter års arbeid i en samsone. Kommunene Klepp, Time, Hå og Gjesdal samt Jæren DPS har samarbeidet i forhold til støttekontaktvirksomhet i mange år. De har jevnlige samarbeidsmøter, hvor én til to representanter fra hver instans deltar. Hensikten med forumet er å kvalitetssikre og utvikle støttekontakttjenesten.

Behovet for andre å diskutere denne tjenesten med, var også en viktig faktor til at forumet ble opprettet.
  Støttekontaktarbeid i kommunene ble opplevd som ”faglig ensomt”. Selv om kommunene har svært ulik organisering, har dette ikke vært til hinder for et konstruktivt samarbeid.
Barn hopper i sanden
I oppstarten var fokus på retningslinjer/rutiner for tjenesten i de ulike kommunene. En har nå oppnådd at kommunene nå har lik avlønning. Forumet har et utstrakt samarbeid med  Støttekontaktforeningen på Jæren. Vi utveksler referater fra møter, arrangerer temakvelder og kurs.

Kommunene samarbeider om annonsering etter nye støttekontakter samt opplæring. De utveksler ideer om nye måter å rekruttere og organisere arbeidet på. I 2006 ble det for eksempel avholdt et to-dagers seminar i veiledning av støttekontakter.

Et spesielt samarbeidstiltak er en allsanggruppe for brukere og støttekontakter. Her kan brukeren delta med eller uten støttekontakten, bl.a. avhengig av dagsform/funksjonsnivå. En støttekontakt som også er styremedlem i foreningen, har ansvar for koordinering av arbeidet.  Jæren DPS har ”sponset” tiltaket med deres musikkterapeut som akkompagnerer. I tillegg er to fagpersoner, fra kommune og senter, ansvarlige for tiltaksarbeidet.

Treningskontakt
I regi av Fylkesmannen i Rogaland er det avholdt et kurs på 40 timer for treningskontakter, representanter fra kommunene, Støttekontaktforeningen og Jæren DPS. Ved senteret har ”fysisk aktivitet som behandling” blitt et satsningsområde, der en del fagpersoner har definerte oppgaver som treningsansvarlige. Kommunene inkluderer treningskontakter i sitt eksisterende tilbud. Den lokale Støttekontaktforeningen har endret sine statutter slik at de nå også er en interesseorganisasjon også for disse treningskontakter. Denne saken er et eksempel på hvordan alle aktører i en samsone bidrar til et felles løft i utviklingen av en ny tjeneste Støttekontaktforum har opprettet et eget sekretariat med én representant fra hver av kommunene og DPSet. Denne samarbeidsgruppen på tvers av etatsgrenser, skal tildele treningskontakter på bakgrunn av søknader fra et bredt fagfelt.

Kontaktpersoner:
Anne Karin Braut,
Time kommune
Tlf.: 911 86 410/51 77 62 62
Anne.karin.braut@time.kommune.no  

Britt Stabell
Klepp kommune
Tlf.: 51 42 99 00
britt.stabell@klepp.kommune.no

Solveig Aanestad
Hå kommune
Tlf.: 415 32 793
saa@ha.kommune.no

Av Anders Midtsundstad