Golf
Marte Tandberg, som arbeider ved Sidebygningen i Tønsberg, tillrettelegger fritidstilbud for personer med ulike bistandsbehov. Hun fortalte om deres gode erfaringer fra et  samarbeidsprosjekt, hvor målet er å inkludere mennesker i en rusrehabilitering og mennesker med psykiske lidelser, inn i golfmiljøet. Flere av deltakerne forteller selv at tilbudet har vært viktig i en prosess, som har ført flere av deltakerne tilbake til arbeid eller studier.

På nettverkssamlingen deltok to av deltakerne i golfprosjektet. De fortalte om hvor viktig deltakelsen i golfprosjektet og det å bli inkludert i golfmiljøet hadde vært for deres egen positive prosess knyttet til rusmestring og livsmestring.
- For meg har det betydd veldig mye. Hadde en god jobb inntil rusen tok over. Golftilbudet fikk meg på rett kjøl og gjennom denne aktiviteten har jeg fått tilbake troen på meg selv.

Etter orienteringen fikk alle deltakerne i nettverket anledning til å selv prøve seg på golfbanen. 

Erfaringsutvekslingen med fokus på støttekontakttjenesten med kollegaer i andre kommuner opplever alle som nyttig. Allerede på denne andre samlingen var det flere som kunne vise til at de på første nettverksamling hadde blitt inspirert til å tenke nytt. Samlingene er derfor viktige i arbeidet med å videreutvikle tjenestetilbudet lokalt i disse kommunene, men legger også grunnlag for samarbeid over kommunegrensene i regionen. 
Hilde og Lena
Hilde Iversen, Lena Martinsson og Kristin Thorsen arbeider i kommunene Sande, Drammen og Sandefjord. De representarer kommuner som arbeider aktivt med å videreutvikle sin støttekontakttjeneste.

De har følgende tanker om nettverkets betydning og ønsker for dette i tiden fremover. 
- Nettverksamlingene har vært et viktig bidrag for å få til et kontinuerlig arbeid med støttekontakttjenesten. Vi får gode tips og erfaringer fra andre kommuner. Har for vår del også bidratt konkret med at vi ønsker å jobbe videre med Fritid med bistand forteller Hilde Iversen i Sande kommune.
 
- Det er nyttig å se likheter i utfordringer og å høre om gode løsninger fra mindre og større kommuner. Det ligger et potensiale for utvikling av tjenesten å ha et kompetansesenter – en nasjonal satsning. Det gir en større tyngde når en skal informere eller sette støttekontaktordningen på agendaen internt i kommunen. Gjennom å være med i denne satsningen har vi et sted å henvende oss og drøfte utfordringer med kollegaer i andre kommuner forteller Lena Martinsson i Drammen kommune.
Alle
- Nettverket gir innblikk i hvordan andre kommuner organisrerer og effektuerer støttkontaktvedtakene sine på. Vi har mye å lære av hverandre. Vi kan diskutere lovverk, tolkninger av dette og hva slags praksis de ulike kommunene legger seg på. Samlingene er også en viktig arena hvor vi kan komme med tips og råd til hverandre om hvordan støttekontaktordninger kan organiseres i ulike grupper, gjennom lokale lag og foreninger osv. Erfaringsutvekslingen gjør oss både tryggere og bedre i eget arbeid med å videreutvikle dette tjenestetilbudet. Det er også viktig at vi blir kjent med hverandre slik at vi kan ta kontakt med hverandre og kanskje også samarbeide om ulike tiltak på tvers av kommunegrensene. Det at ansvarlige personer tar ansvar for innkalling, tilrettelegging, forteller hva andre nettverksgrupper gjør, oppdaterer oss på ulike metoder og andre type løsninger, holder oss oppdatert på Helsedirektorets ønsker og fylkesmennenes tanker er også viktig forteller Kristin Thorsen som arbeider i Sandefjord kommune.


Av Anders Midtsundstad