Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand kommune åpnet nettverkssamlingen med å si at samlinger som dette er nødvendige for å kunne gi de beste tilbudene til alle mennesker. Det er viktig å dele erfaringer og å komme med handlingsplaner for hvordan veien bør tråkkes fremover.

Hensikten med samlingen var et ønske om å gi rom for å videreutvikle samarbeid og dele erfaringer. Alle temaene som ble satt søkelys på handlet om å gi en aktiv fritid for alle. Derfor fikk også dette nye nettverket navnet ”Aktiv fritid for alle”.

Nedenfor kan du lese kort om det som kom frem under foredrag og presentasjoner i plenum.

Idrett for alle

Bilde av Mads AndreassenMads Andreassen fortalte om de store organisatoriske endringene norsk idrett har gjennomgått i løpet av de ti siste årene.

- Alle særforbundene har hatt ansvar for å tilrettelegge for funksjonshemmede, men av ulike grunner har ikke dette blitt fulgt opp hos alle. I 1996 ble det vedtatt av NIF at funksjonshemmede skulle integreres i idrettsklubber og lag, men det var først i 2007 at alle særforbundene har tatt ansvar for å inkludere og tilrettelegge for funksjonshemmede fortalte Andreassen.

I 2008 skiftet Norges idrettsforbund navn til Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité. Det er fremdeles mange utfordringer i dette inkluderingsarbeidet.

”Du skal ikke bare ha en jobb, du skal ha et liv”

To voksne personer som har fått et tilbud gjennom Fritid med Bistand i kristiansand kommune presenterte sine erfaringer.

"Siri" fortalte at hun på grunn av sykdom, både fysisk og psykisk, hadde isolert seg hjemme.
- Det var lettere for meg å holde meg hjemme enn å gå ut å få spørsmål fra folk om hva en jobber med. Følte at alle så ned på meg når jeg sa at jeg ikke gikk på skole eller hadde jobb. Fritid med Bistand har vært med på å gi meg selvtilliten tilbake.

 Hun fortalte at hun nå er aktiv i et dansemiljø og har fått fast jobb. I sin presentasjon reflekterte rundt viktigheten av å gi mennesker et tilbud som tar utgangspunkt i den enkelte sine ressurser, ønsker og behov, og ikke bare at det gis et tilbud en enkelte må passe inn i. Frivillighet og løsningsorientering er viktige stikkord i arbeidet mente hun.

Stig Hem Lian med sønnen VictorStig Hem Lian var en av de første som fikk et tilbud om Fritid med Bistand i Kristiansand kommune. Han fortalte at han har vært innlagt på spesialsykehuset for epilepsi over 30 ganger, og har på grunn av dette møtt mange andre mennesker med epilepsi fra hele landet. Men på grunn av epilepsi anfall opplevde han å få en sosial angst, forrdi han var redd for å få anfall ute.
- Folk vet ikke hva epilepsi er, og er derfor redde for oss. For meg var det derfor lettere å bare være hjemme i stedet for å gå ut. Takket være Fritid med Bistand og Kristiansand Ju Jitsu klubb har jeg nå har fått et miljø der jeg er trygg, både når det gjelder menneskene som er der og det å få et anfall. De andre i klubben ser ikke på meg som annerledes enn dem.
Stig er i dag en av få informatører i epilepsiforbundet, og reiser rundt og holder foredrag om hva epilepsi er. Dette for å øke kunnskapen blant befolkningen slik at andre som har epilepsi ikke opplever det samme som han har gjort i forhold til epilepsi.

Et selvstendig liv i fritiden

n-marit-kolstad.jpgMarit Kolstad som arbeider ved Høgskolen i Lillehammer, presenterte et forskningsarbeid hvor hun har jobbet sammen med fire jenter med funksjonshemning og lærevansker om hva som må til for å gi demet selvstendig fritidsliv. Jentene så ikke på seg selv som funksjonshemmende. De var klar over at de hadde et litt større lærebehov enn andre, men det var også det. ”Jeg har alt det mentale i orden om ikke anna” var kommentaren til en av jentene.

Jentene valgte å delta i organisert aktivitet der de traff andre som var i samme situasjon som dem, for eksempel kor, dans og ”klubben”, men de drev også med selvorganisert aktivitet som bruk av data, spaserturer med hunden og lignende. De har valgt aktiviteter ut fra interesser og kompetanse. De treffer mennesker de trives sammen med, og mener selv at dette er det som er det viktigste for de. De opplever mestring der de er. De var ikke opptatt av dette med inkludering i ordinære aktiviteter og lignende, det var det Marit som var. 

Medborgerskap og fritidsliv

martin-sandø.jpgMartin Sandø som arbeider ved Servicestyrelsen i Danmark definerte begreper som integrasjon, medborgerskap og inklusjon.

Han la i sin presentasjon vekt på at det er en prosess å gå fra klient- til medborgerbegrepet. FN`s handikapkonvensjon er et redskap i denne prosessen. Han snakket også om independent living - bevegelsen.

Sandø la vekt på at det er viktig at de funksjonshemmede får de samme rettighetene som andre. At de blir gitt muligheten til å delta i hverdagsaktiviteter som for eksempel å bo i eget hjem, ha en jobb, skoleplass og muligheten til å delta i samfunnsaktiviteter. De må ha muligheten til å ta aktive valg og leve et verdig liv på lik linje som funksjonsfriske. Det er viktig å fokusere på muligheter og ressurser. 

- Inkludering krever noen ganger at laget eller foreningen ser at de trenger hjelp, råd eller veiledning i forhold til tilrettelegging. Viktig å stille spørsmål til den enkelte om hva personen trenger for å få det greit i foreningslivet. Man kan være integrert uten å være inkludert – det går på aksept, respekt og deltakelse fortalte Martin Sandø.

Fritidsorganisasjoner vil og kan

Tom Garman, Norsk Motorsportklubb i Kristiansand, Anne Rui, Epona ridesenter i Kristiansand og Svein Einarsbøl fra Sande golfklubb/ Asker kommune presenterte hvordan de aktivt har arbeidet med å legge til rette sine aktiviteter for ulike personer med nedsatt funksjonsevne.

De var alle enige om at det er viktig å holde fokus på mulighetene og ikke på hindringene.  

”Alla vinner”

n-bengt-person.jpgBengt Persson fortalte om hvordan Lund kommun i Sverige arbeider for å gjøre fritidsarenaen mer tilgjengelig for alle.

- Vi må ikke bare se hva vi skal gjøre, men også hvorfor og hvordan. Derfor bør praksis og forskning gå hånd i hånd. Det hele handler om møtet mellom mennesker la Persson vekt på.

Lund kommun bruker 8 ulike verktøy i arbeidet. Mer om disse verktøyene kan du lese her.

Neste nettverksamling

Handicapidrættens videncenter i Danmark vil arrangere den neste nordiske nettverkssamlingen i 2009.
Nettverket vil også avholde et symposium om emnet inklusjon i fritidslivet på NNDR`s konferanse i Nyborg (Danmark) i april 2009.

Nettverksamlingen ble avsluttet med følgende oppfordring:  
Når vi treffer nye mennesker bør vi stille spørsmålene:
Hva heter du og hva liker du å gjøre – ikke hva heter du og hva arbeider du med?

Tekst: Kari Ann Tobiassen og Anders Midtsundstad