Målet med nettverket er å styrke kunnskapen om, dele erfaringer og metoder som kan bidra til at flere mennesker med fysiske og psykiske funksjonshemninger kan delta i det ordinære kultur og fritidsliv i Danmark, Sverige og Norge. Nettverket ble etablert på et samarbeidsmøte i København hvor Handicapenheden i Servicestyrelsen i Danmark, Socialstyrelsen i Sverige og  Fritid med Bistand var representert. Handicapenheden i Servicestyrelsen i Danmark som har påtatt seg koordinatoransvaret for nettverket.

Deltakelse i kultur- og fritidsorganisasjoner er ikke bare et spørsmål om at spille fotball eller delta i ulike foreninger. Det handler også om å føle seg som en reell medborger i det (lokal)samfunn man bor i. Mulighet for å delta i vanlige fritidsaktiviteter og samfunnsdeltakelse henger sammen. På det danske nettstedet rummelighed.dk reflekteres det rundt dette i en reportasje som legger vekt på at mennesker som utelukkes fra det formelle og uformelle samfunnsliv får begrenset sitt medborgerskap.

Erfaringsformidling

Nettverket blir en viktig informasjonskanal for å kunne formidle kunnskap, erfaringer og metoder over landegrenser. Vi har på dette nettstedet allerede presentert flere reportasjer som tar utgangspunkt i erfaringer fra både Sverige og Danmark. I løpet av sommeren og høsten vil dette bli fulgt opp med flere presentasjoner.

Av Anders Midtsundstad