12 kommuner fra Telemark, Vestfold og Buskerud representerer et av seks Nettverksatsningen gir resultaterregionale nettverk som arbeider aktivt med å videreutvikle støttekontakttjenesten. Under siste samling ble det lagt vekt på ulike løsninger i forhold til  utfordringen med å endre etablerte ordninger innenfor en slik tjeneste. Felles for alle kommunene i dette nettverket er at de arbeider for å gi økte valgmuligheter gjennom økt bruk av aktivitetsgrupper og Fritid med bistand.

Kommunene som deltar i nettverket gjennomførte for noen dager siden sin 5. samling. Samlingen startet tradisjonen tro med en dialogrunde rundt bordet. Denne gangen presenterte hver kommune tiltak som fungerte godt, samt en problemstilling knyttet til den tredelte ordningen. Hensikten var å kunne lære av hverandre samt bidra til utvikling. Under samtalene og presentasjonene var det stor enighet om at det tar tid å endre støttekontakttjenesten. Deltakerne i nettverket har blitt godt kjent. Dette er viktig for å sikre samarbeid over både kommune- og fylkesgrenser. Flere av kommunene samarbeider på ulike måter, både i forhold til bruk av arbeidsmetoder som treningskontakt og Fritid med Bistand, drift av aktivitetsgrupper og etablering av administrative løsninger.

Alle kommunene i nettverket er opptatt av å styrke samarbeidet med frivillige organisasjoner, ikke minst fordi dette er nøkkelen til å sikre brukere av støttekontakttjenesten et godt tjenestetilbud.Lena M.

- Vår oppgave er sammen med disse frivillige å tilrettelegge for å sikre personer med ulike bistandsbehov muligheter til deltakelse. Vi har en styrke som fagpersoner på den måten at vi både innehar en oversikt over kultur- og fritidsliv, og en kjennskap til mennesket bak søknaden. Vi kan legge tid på å komme frem til rett aktivitet og rett forening. Det handler om å bistå personene i en prosess. For noen er det beste tilbudet å finne i en aktivitetsgruppe som for eksempel kan etableres i samarbeid med turistforeningen, et idrettslag eller lignende, fortalte nettverkskoordinator Lena Martinsson fra Drammen.

På programmet disse dagene var det eksterne forelesere og egne foredrag fra noen av nettverkskommunene. De hadde besøk av Inge Bendik Sandvold  fra Fylkesmannen i Vestfold som snakket om Fritid med bistand i et folkehelseperspektiv, og fra KS kom Rune Horstad som tok for seg problemstillingen "Støttekontakt - oppdragstaker eller arbeidstaker".

Sandefjord, Bamle og Drammen bidro med innlegg om henholdsvis "Positiv fritid" og erfaringer knyttet til bruk av metoden Fritid med bistand.

Hva med fremtiden?
På samlingen ble det også satt av tid til drøftinger rundt "veien videre". Flere i nettverket ønsker praktisk veiledning av Fritid for alle i forhold til organisering av tjenesten i sin egen kommune.

I tillegg så alle positivt på å være med på å gjennomføre en regional konferanse hvor også nærliggende kommuner utenfor nettverket skal gis mulighet til å delta, og på denne måten bli kjent med den nye satsningen på støttekontakttjenesten.

Av Anders Midtsundstad