De regionale nettverkene som Helsedirektoratet etablerte som et ledd i sin satsning for å styrke feltet "støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse" ønskes videreført. 55 av landets 430 kommuner takket ja til å bli med i denne nettverksatsningen, hvor alle landets kommuner fikk et tilbud om å delta for å styrke og videreutvikle sin støttekontakttjeneste.

I alle nettverk kom det frem et klart ønske om at nettverkene ytterligere skal styrke sin rolle som regionale knutepunkt gjennom et samarbeid med landetsKristin Hatmose fylkesmenn.

Kristin Hatmose koordinator for nettverket med kommuner fra Trønderlag og Møre- og Romsdal sier dette om nettverkene og behov for videreføringen av dette.
- Nettverkene er viktige som regionale knutepunkt for støttekontakttjenesten. Å jobbe med dette feltet er ofte en ensom jobb, og nettverksamlingene er viktige som inspirasjonskilde, idebank og arena for diskusjon. Gjennom dette kan vi få til utvikling av tjenesten på en god måte, ved at vi høster av hverandres erfaringer.
Vi vet at mange kommuner har lang reisevei  til samlingene, noe som medfører kostnader. Disse har vi hittil fått dekket av Helsedirektoratet.
Da vi vet at mange kommuner har en stram økonomi, og begrensede ressurser til kurs og reiser, ønsker vi å samarbeide med Fylkesmennene i forhold til finansiering av videre drift av nettverksamlinger 2 ganger pr år, da det pr. i dag er usikkert om en får videre finansiering til drift av de regionale nettverkene.
Vi koordinatorer arbeider derfor nå med å lage et felles brev til landets fylkesmenn, med en søknad om økonomisk støtte slik at flest mulig av kommunene kan delta under tilnærmet like forutsetninger.Jorunn Nordholm

På samlingene denne høsten har alle nettverkene blant annet diskutert forlaget til endring av dagens støttekontakttjeneste i høringsnotatet for den nye kommunale helse- og omsorgsloven, her er noen kommentarer fra Jorunn Nordholm som er koordinator for nettverket i Nordland, Troms og Finnmark.
- Vi drøftet på samlingen i november hvilken betydning en lovendring vil få for denne tjenesten. Det var bred enighet om at denne måten å organisere støttekontakttjenesten på vil kunne føre til reduksjon i bruk av individuelle støttekontakter og øke fokuset ytterligere på gruppetiltak og/eller inkludering i frivillige lag/foreninger. Videre ble det diskutert og fremmet enighet om at tjenesten "støttekontakt" bør være definert under egen bokstav, (som i dag er bokstav c). Dette for å sikre at støttekontakttjenesten ikke blir utvisket.

Tanker fra nye i nettverksatsningen.
Sola kommune og Vennesla kommune er blant nye kommuner som har blitt med i nettverksatsningen. Vi har spurt en deltaker fra hver av disse kommunene om de opplever deltakelsen i et slikt nettverk har betydning for deres arbeid. Her er deres svar.
- Vi fra Sola kommune var med i nettverket for første gang nå i høst. Kommunen vår står ovenfor en omstilling angående støttekontaktordningen. Vi har jobbet grundig i en sammensatt arbeidsgruppe for å utarbeide et forslag til denne omorganiseringen. Ved å delta i dette nettverket får en tips og innspill til hvordan en kan organisere mer på detalj nivå. Deltakelse i nettverket gir verdifull informasjon gjennom erfaringsutveksling fra de andre deltakerne. Vi får høre andre kommuner sine erfaringer på både godt og vondt. Dette gjør at en kan høste goder av deres erfaringer ved å ikke gjøre de samme feilene, og heller ikke trenger å finne opp alt kruttet på nytt. I vår egen hverdag sitter en ofte ganske ensom i dette arbeidet tilhørighet i nettverket gjør at en lettere kan kontakte en av de andre for å få innspill og hjelp til ulike utfordringer. forteller Karen Asheim som arbeider seksjonsleder for tilrettelagt fritid.

Espen Håland som arbeider ved Vennesla frivilligsentral opplever også at deltakelsen i nettverket er viktig.
- For min del som jobber alene i kommunen med fritid med bistand så er det å møte andre som jobber innenfor samme område veldig viktig. Det kan bli "ensomt" å ikke kunne diskutere ideer, tanker og utfordringer med andre fagfolk. Nettverksamlingene gir derfor en god mulighet til å nettopp diskutere og få inspirasjon. Det å få ansikter på navn gjør det også mye lettere å kunne ta kontakt utenom nettverksamlingen hvis en står fast i en utfordring og trenger råd og veiledning. En kan også knytte kontakter med nærkommunene for å få til et samarbeid om f. eks opplæring.


Av Rune Øyen