lossius.jpg
May Cecilie Lossius (Foto: Ingebjørg Jensen)

May Cecilie Lossius er seniorrådgiver i Helsedirektoratet . Hun har fulgt utviklingen av dette fagområdet/feltet i mange år . Helsedirektoratet støtter den årlige konferansen i regi av Høgskolen i Bergen.

Helsedirektoratet var klar i sin tilbakemelding til konferansen ”Fri tid for alle” i Bergen 11. mai: Vi bør fortsette arbeidet med å utvikle videreutdanningen og satsingen med ”Fritidforalle.no” .

- Kompetanseheving gjennom utdanningen, opplæring av veiledere i kommunene og etablering av et nettverk av kommuner som ønsker å utvikle støttekontaktordningen, kan være av stor betydning, sier May Cecilie Lossius fra Helsedirektoratet.

Hun mener at konferansen etter hvert er blitt en viktig årlig møteplass, ikke bare for nåværende og tidligere studenter, men også for alle andre som arbeider på feltet og som driver viktig utviklingsarbeid på området: støttekontakt, kultur, fritidsdeltagelse og avlastning. På konferansen i år roste hun mangfoldet av ulike og kreative tilnærminger til bruk av støttekontaktordningen i kultur og fritidsarbeidet.

Fysisk aktivitet viktig

Direktoratets to store hovedsatsninger på feltet er videreutdanningen med hovedsete her ved Høgskolen i Bergen, og nettstedet Fritidforalle.no [http://www.fritidforalle.no] , som også representerer et nettverk av kommuner med hovedsete i Kristiansand kommune.

- Direktoratet legger også spesiell vekt på tiltak innen fysisk aktivitet som viktig for folkehelsen, for å motvirke ”uhelse”. Dette gjelder for alle, og ikke minst for mennesker med funksjonsnedsettelser er dette viktig, sier Lossius.

Direktoratet har lansert tre hovedløsninger som støttekontakttjenesten kan organiseres etter:

  • Individuell støttekontakt
  • Deltagelse i aktivitetsgruppe
  • Et individuelt tilbud i samarbeid med en frivillig organisasjon

- Vi mener at støttekontakttjenesten skal gi rom for å realisere idealer om en aktiv og meningsfull tilværelse sammen med andre. For mange er dette tjenestetilbudet avgjørende for å kunne delta i selvvalgte kultur- og fritidsaktiviteter. Utfordringene er å utforme fritidstilbudet basert på det enkelte menneskets ønsker, behov og forutsetninger - og kanskje drømmer.

Variert fra kommunene

Helsetilsynets landsomfattende tilsyn med avlastning og støttekontaktordningen fra 2007 (Tilsynsmeldingen) peker på at mange kommuner ikke oppfyller lovens krav når det gjelder informasjon, tildeling og iverksetting. De sørger heller ikke godt nok for opplæring og oppfølging av avlastere og støttekontakter, påpeker Lossius, og legger til at det er store variasjoner om hvordan kommunene tolker myndighetskravene. Men det er Helsedirektoratets ansvar å følge opp tilsynsmeldingene med tiltak for å redusere mangler og sørge for at regelverk følges, sier hun.

- Vi er glad for å kunne vise til tiltak vi allerede er i gang med. Gjennom tilbakemeldinger fra praksisfeltet, vet vi at det gjøres mye godt arbeid som bør videreføres og videreutvikles ute i kommunene, sa Lossius.

I tilegg har Helsedirektoratet bestilt en revidert utgave av opplæringspakken; ”Bli støttekontakt” fra Høgskolen i Bergen. Pakken ble første gang utarbeidet i 1991 av Kristin Andresen Soldal. Pakken skal være ferdig i 2010. Fylkesmennene har blitt bedt om å ha økt fokus på feltet, og nylig ble det laget en håndbok om helse- og sosialtjenester i kommunen, med et klart budskap om at støttekontakttjenesten kan organiseres på forskjellige måter, forteller Lossius.

Også rusmiddelmisbrukere

- Støttekontaktordningen skal selvfølgelig også omfatte rusmiddelmisbrukere. Men Helsetilsynet konkluderte dessverre med at denne målgruppen i for liten grad har tilgang på denne tjenesten. Dette vil bli fulgt ytterliggere opp i 2009 gjennom oppfølgingen av Opptrappingsplanen for rusfeltet, lover Lossius, og minnet om at planens tilskuddsordninger også omfatter kommunale tiltak som er rettet inn mot fritid og aktivitet for målgruppen , for eksempel ”Fritid med bistand”, lavterskel væresteder, ”Inn på tunet” eller ”Grønn omsorg”.

Der er også en egen tilskuddsordning for frivillige organisasjoner, som omfatter tiltak innenfor deltakelse i aktivitet, kultur eller nettverk. Denne ordningen er under evaluering og delrapport blir lagt fram 1. juli 2009, sluttrapport 1. april 2010.

Gjennom vårt arbeid med nasjonale retningslinjer (LAR, Dobbeltdiagnose) utgjør deltakelse i aktivitets- og fritidstiltak et av flere viktige livsområder som bør inngå i rehabilitering og behandling av rusmiddelmisbrukere, mener Lossius, som lover ferdige retningslinjer ved årsskiftet.

Se også brosjyren”Sammen med andre – Nye veier for støttekontakttjenesten”, Sosial- og helsedirektoratet 2007.

Epost-adresse til May Cecilie Lossius: MayCecilie.Lossius@helsedir.no

Ingebjørg Jensen, frilansjournalist