hjelmeland2.jpgTina Hjelmeland skriver en lengre fagartikkel om dette emnet. Den blir lagt ut på hjemmesiden www.fritidmedbistand.no

Fritid med Bistand – et skritt inn i arbeidslilvet

Flere deltakere i Fritid med bistand (FmB) i Kristiansand kommer i jobb etter først å ha opplevd mestring og tilhørighet i en fritidsaktivitet. Oppfølgingskurator og koordinator Tina Hjelmeland i FmB mener at NAV kan bruke de samme metodene for å folk i arbeid.

St.prp. nr. 46 fra 2005 ”Ny arbeids og velferdsforvaltning (NAV)” fra Arbeids og inkluderingsdepartementet gjengir hovedhensikten med NAV-reformen slik: ”Den nye arbeids- og velferdsstaten skal bidra til å skape et inkluderende samfunn, et inkluderende arbeidsliv og et velfungerende arbeidsmarked. Etaten skal videre ivareta vanskeligstilte gruppers behov og bekjempe fattigdom, bl.a. ved å stimulere til arbeid og deltakelse”.

I St.meld.nr. 9 (2006-2007) ”Arbeid, velferd og inkludering” er et hovedmål ”å gi alle mennesker i hele landet mulighet til å utvikle sine evner og leve gode og meningsfulle liv. ”

Bort med pasientstempelet

Arbeidet med å etablere egne NAV-kontorer i hver kommune, hvor sosialtjenesten og den nye statsetaten har samordnet sitt tjenestetilbud, er i gang.

- I de nye NAV- kontorene aktualiseres behovet for å utvikle nye tjenester og arbeidsmetoder. En utfordring vil være å jobbe etter metoder som fremmer menneskers deltakelse på arenaer som kan bidra til å trene opp ferdigheter, og bringe mennesker nærmere arbeidslivet, sier Tina Hjelmeland.

- Jeg tror at metoden vi bruker i FmB kan være et nyttig verktøy for å oppnå målsetninger i NAV. Både i forhold til økt sosial deltakelse, aktivitet og at flere skal ut i arbeid.

Selvvalgt deltakelse

I FmB er man opptatt av hvordan mennesker med lite verdsatte roller i samfunnet, kan få en verdsatt rolle på den ordinære fritidsarenaen. FmB i Kristiansand hjelper mennesker både voksne og barn med ulike bistandsbehov ut i vanlige fritidsaktiviteter.

Metodikken i FmB legger vekt på prosessen frem til deltakelse i en selvvalgt fritidsaktivitet. I denne prosessen er det et mål at deltakerne får en opplevelse av økt mestring og tro på egne ressurser.

- FmB er opptatt av hva den enkelte drømmer om og ønsker seg. Vi kartlegger eventuelle utfordringer hos den enkelte. Sammen finner vi en eller flere fritidsaktiviteter. Når deltaker velger en aktuell aktivitet, finner vi en tilrettelegger som følger opp deltakeren i aktiviteten. Omfanget av oppfølgingen varier. FmB er tilgjengelige for å veilede både tilretteleggere og deltakere underveis, forklarer Hjelmeland.

Gjør tilrettelegger overflødig

I løpet av de syv årene tilbudet har eksistert, har FmB vært i kontakt med over 100 ulike organisasjoner og lag bare i Kristiansand. FmB har samarbeidet med fotballklubber, kor, fluefiskere, dykkerklubber, danse- og dramagrupper, fallskjermklubb osv.

- Det er like flott hver gang å se at folk bryr seg om andre mennesker. Jeg fikk en telefon for et par uker siden fra en tilrettelegger i en badmintonklubb. Tilretteleggeren som også er trener i klubben, ønsket flere ”lurvete” spillere fra FmB. Det at ”Hans” som er rusmiddelavhengig, kom inn i klubben var svært positivt for de andre spillerne. Etter hvert som deltakerne klarer å skaffe seg et nettverk, blir jeg overflødig, sier oppfølgingskuratoren.

Mestring og drømmer

Mestring er et begrep en bruker mye i dagligdags tale. Det forbindes med å klare noe eller å prestere, som igjen kan føre til at den enkelte får muligheten til å mobilisere egen styrke.

- Vi har erfart at dersom en opplever mestring på en arena, vil dette gi ringvirkninger på andre områder i livet. I FmB har vi folks drømmer i fokus. Vi har nemlig erfart at det å spørre mennesker om deres drømmer, er en god måte å jobbe på. NAV-kontorene bør også kunne være opptatt av andre menneskers drømmer, mener Hjelmeland.

De som får økt selvtillit, tør lettere å begi seg videre ut i jobb og utdanning. Flere ganger har man erfart at den beste medisinen faktisk er samarbeid med andre mennesker. Selvtilliten er ofte lav hos de som står utenfor arbeidslivet og de har et dårlig nettverk. Det er ikke nok å tenke gode tanker om seg selv for å øke selvtilliten, man må også høre positive ting om en selv fra andre.

NAVs hjelp til de svakeste

- I forhold til NAVs visjon er de viktigste erfaringene i FmB at flere deltakere begynner i jobb og/eller utdanning. Årsakene er mangesidige: økt selvfølelse, opplevelse av mestring og det å bli aktivisert, mener Hjelmeland.

Skal NAV-reformen hjelpe de svakeste må det nye virkemidler til. Sosialarbeiderne er mest bekymret for de svakeste i den nye velferdsordningen. Kanskje det er nettopp disse som skal få hjelp til å komme i gang i en selvvalgt fritidsaktivitet. Å være sosialt inkludert kan være en drøm for mange.

- FmBs målsetning omfatter ikke inntrenden i arbeidslivet for deltakerne. Likevel opplever vi at dette faktisk skjer. Deltakerne selv sier at de fikk puffet til å komme i jobb gjennom fritidsaktivitenen. Dette er en modell som fortjener ytterligere oppmerksomhet. I FmB har vi opplevd at deltakernes egen medvirkning har vært viktig for FmBs suksess, er at deltakerne gjennom sin fritidsaktivitet integreres i samfunnet på deres eget intiativ. Denne metodikken kan muligens gå inn som en del av arbeidet i NAV- kontorene, oppsummerer Tina Hjelmeland.

For mer informasjon om FmB og selve metoden; se hjemmesiden www.fritidmedbistand.no.

Oddvar Soldal, frilansjournalist

26.09.2007