Kommunene i nettverket legger stor vekt på nettverkets betydning for den lokale utviklingen av støttekontakttjenesten lokalt. Alle de 12 kommunene arbeider aktivt med å videreutvikle sin støttekontakttjeneste. Sandefjord kommune er et eksempel på denne utviklingen.

 

Positiv fritid.

Sandefjord kommune har satset på å starte prosjektet Positiv fritid. Det skal se på hvordan kommunen kan videreutvikle tjenestetilbudet sitt for sine innbyggere opp mot Helsedirektorats tredelte løsning. Kristin Thorsen og Kirsti Riiser

  

Det er tidligere vært igangsatt et prosjekt som startet opp støtte- og avlastningsgrupper for barn med ADHD. Erfaringene fra dette prosjektet er gode, mange har ønsket seg inn slike grupper og gruppene er videreført etter avsluttet prosjektperiode.

  

- Ved å satse på et nytt prosjekt ønsker kommunen å legge til rette for nye måter å organisere støttekontaktarbeidet sitt. Det er satt sammen en prosjektgruppe på tvers av kommunale etater og ulik yrkeskompetanse.
Helse og sosial samarbeider og har brukt 20 % av to fulle stillinger til å lede prosjektet. Leder av prosjektet er vernepleier og prosjektkoordinator er fysioterapeut. Videre er prosjektgruppen satt sammen av ulike representanter fra kommunale etater slik som kultur, idrett, utredningsavdelingen (de som innvilger støttekontaktvedtak) og skole. I tilegg er idrettskretsen representert, foreldreforeningen for funksjonshemmede barn og en som selv er støttekontakt, forteller prosjektleder Kristin Thorsen.

 

Den nasjonale satsningen har gitt økt oppmerksomhet knyttet til tjenesten støttekontakt.

- Vi er gitt oppgaven å finne ut hvordan vi kan organisere og tredele støttekontaktordningen i vår kommune på best mulig måte, med tilbud om gruppeløsninger, individuelle støttekontakter og bruk av Fritid med bistand for å sikre de som ønsker det inkludering i ordinære lag og foreninger. Vi skal involvere den etaten som effektuerer støttekontaktvedtakene, slik at de kan komme med forslag til hvordan de kan eller bør organisere seg for å tilby kommunens innbyggere, opp til 18 år, med støttekontaktvedtak, denne tredelte løsningen forteller prosjektlederen.

Fra høsten 2009 skal prøvedrift av ulike løsninger være startet opp i prosjektet siste fase. I denne fasen er det satt av tid til å gjøre evalueringer og nødvendige endringer/ tilpasninger slik at kommunen kan drifte ordningen på ordinær drift etter prosjektperioden

Prosjektet ønsker også å se på kommunens hjemmeside på internett. Hvordan kan det legges til rette for informasjon og markedsføring av dette støttekontakttilbudet. Kan det eventuelt knyttes opp ulike nyttige lenker osv.

Det er også startet opp med å lete etter egnede lokaler som kan benyttes til grupper med mer. Videre jobbes det med å lete etter egnede kontorlokaler til de som skal jobbe med å effektuere støttekontaktvedtakene gjennom rette innsanser i kommunen.

Det jobbes parallelt med mange oppgaver blant kommunens folk og i noen ulike lokale lag og foreninger for å lykkes med å tilpasse støttekontakttilbudet opp mot den tredelte løsningen i kommunen.

Av Anders Midtsundstad