I 2001 startet FUB (Föreningen för utviklingstörda) utviklingsarbeidet Alla Vinner i Lunds kommun som ligger i Skåne. Målet var å forbedre valgmulighetene på fritiden for innbyggere med funksjonshemninger. Etter prosjektperioden har arbeidet blitt videreført som et ordinært tilbud innenfor kommunens kultur- og fritidsforvaltning. De har fått ansvar for å utvikle tilgjengelighet i hele Lunds kultur-, idrett og fritidstilbud i samarbeid med skole-, helse- og omsorgsforvaltningen. 

- Vi har erfart at fritiden for mennesker med funksjonshindringer krever innsats på flere områder. Gode løsninger krever ofte samarbeid mellom flere forvaltninger i Bengt Perssonkommunen og frivillige organisasjoner. Moderne fritidsarbeid handler i stor grad om å finne veier som sikrer det enkelte menneske innflytelse i valg av aktiviteter fortalte Bengt Persson under et besøk i Kristiansand. Sentralt i arbeidet til Alla Vinner står arbeidet knyttet til det de beskriver som åtte verktøy.

Her kan dere lese en kortversjon knyttet til disse som er oversatt til norsk:  

1.  Det aktive møte - det er hverdagsinntrykk som gjør en forskjell.

Skolen er en av de viktigste oppvekstmiljøene. Skolen formidler ikke bare kunnskap, men også normer og holdninger som ungdommen siden tar med seg inn i voksenlivet. Om praktiske kultur- og fritidsorgansiasjoner trekkes inn i undervisningen kan dette gjøre læring lettere for mange elever med funksjonshemninger. Når disse organisasjonene integreres i skolen åpnes samtidig nye muligheter for undervisning hvor elever med og uten funksjonshemninger kan delta. Alla Vinner arbeider for å legge grunnlag for samarbeid mellom skolen og kultur- og fritidsorganisasjonene i kommunen. Dette bidrar og legger grunnlag for en aktiv livsstil og sosiale kontakter mellom mennesker  

2.  Kameratkort - betal for en, ha det gøy sammen.

Å ta del i ulike kultur- og fritidsorganisasjoner uten ledsager er ikke alltid så lett for alle mennesker med funksjonshemninger. Mange har også vanskaligheter med å finne kamerater og venner på fritiden. For å gjøre det lettere finnes et kameratkort (Kan sammenlignes med ledsagerbevis som tilbys i de fleste norske kommuner) som gjør det mulig for mennesker med et bistandsbehov å ta med en person gratis til ulike aktiviteter og arrangement i Lund. Kortet er personlig og innehaveren velger selv hvem han eller hun ønsker skal følge med. Målsetningen er at kortet også kan gjøre det lettere for den enkelte å kunne få med seg en kompis eller venner.

3.  Vennestøtte - en vei til vennskap.

Vennestøtte er en personlig støtte på ideell basis til et medmenneske som har en funksjonsnedsettelse. Som venn gir man sin støtte slik at enkeltpersoner får muligheter til å delta i ulike kultur- og fritidsorganisasjoner. Tanken er å gi nødvendig støtte slik at personen kan delta i aktiviteten så selvstendig som mulig, men også til å hjelpe til med å knytte kontakter slik at det sikrer muligheter for å treffe andre jevnaldrende med samme interesser. En vennestøtte øker mulighetene for et rikere og mer aktivt liv. Ulike organisasjoner og virksomheter kan arbeide med å rekruttere unge og voksne som vil være en vennestøtte. Alle trengs, engasjerte mennesker med ulike erfaringer, bakgrunn og interesse.

4.  Åpent for alle - en guide til organisasjoner som er åpne for alle.

Hva skal vi i vår organisasjon eller virksomhet gjøre for å rekruttere til oss mennesker med funksjonshemninger? Hva er viktigst? Hva behøver man å vite? Hvor får en kontakt med barn, unge og voksne med ulike funksjonshemninger eller som av andre årsaker trenger bistand? Alla Vinner har utviklet en tilgjengelighetsguide. Den omfatter fire ulike kvalitetskriterier som frivillige organisasjoner og virksomheter kan bruke når en planlegger og utvikler sin virksomhet. Alla Vinner informerer også om hvilke organisasjoner det er som arbeider i tråd med guidens intensjoner. På denne måten synliggjøres på en god måte de som tar imot alle mennesker i vår kommune.

alla_vinner_startbild11.jpg5.  Inntrykk og uttrykk - alle skal kunne påvirke.

Opplevelsen av å kunne påvirke sine omgivelser er like viktig for trivsel og livskvalitet som fysisk aktivitet. Samtidig viser studier at mennesker med funksjonsnedsettelser sjelden deltar i samfunnets besluttende instanser. Dette får konsekvenser både for det enkelte individ og beslutningsprosessene, og dermed Alla vinnerogså samfunnsutviklingen. Menneskers sosiale isolering forsterkes, samtidig som samfunnet får vanskeligheter med å leve opp til sine mål om tilgjengelighet, inkludering og delaktighet. Ulike styrer og nettverk kan arbeide med å knytte mennesker med funksjonshemninger til sine møter og beslutningsorgan. Å øke mulighetene til innflytelse er en oppgave for alle virksomheter på alle nivå i samfunnet. 

6.  Ta plass i Lund - mangfold gir handlingskraft.

Aktive muligheter for unge og voksne med funksjonshemninger til å delta som ledere i frivillige organisasjoner eller som ansatte i kommunen har mange fordeler. Mennesker med funksjonshindringer får nye verdifulle kontakter og mulighet til å ta del i spennende virksomheter på sine egne vilkår. For organisasjonene og kommunen skapes kontakter med nye målgrupper og interessante kunnskapsområder, som kan bidra til å utvikle virksomhetene videre.

7.  Gode forbilder - noen går foran og viser vei.

Troen på å lykkes i våre livsprosjekt blir sterkere om vi kjenner til mennesker som allerede har klart vanskelighetene og utfordringene vi selv står ovenfor. Gjennom å løfte frem gode forbilder, kan man gjøre det lettere for andre å se muligheter der man tidligere bare kjente på håpløshet og hindringer. Modige handlinger, stort engasjement, unike erfaringer og positive vurderinger kan gi kraft og lyst til mennesker i lignende livssituasjoner til å ta nye utfordringer. Alle virksomheter kan sammen med Alla Vinner spore opp og markedsføre sterke personligheter som går foran og viser veien for andre.

8.  Alle Vinner forum - tilrettelegging og spennende utvikling.

Kunnskapen om hvordan man kan arbeide med fritid for funksjonshemmede og andre med bistandsbehov må spres til så mange som mulig. På Alle Vinners hjemmeside finnes en kalender med kurs og forelesninger som ulike organisasjoner i Lund arrangerer. Alla Vinner skreddersyr også opplæring som tar opp ulike aspekter på fritid og funksjonsvanskeligheter. Alla Vinner arrangerer også dialog- og diskusjonsforum. Målsetningen med disse er å utvikle kontakter og prate seg frem til forslag og ulike løsninger som er interessante å arbeide videre med. Alle organisasjoner og virksomheter trenger ny kunnskap og alle kan benytte seg av Alla Vinners dialog- og diskusjonsforum for å utvikle sin virksomhet.